Deti zbožňujú sladkosti, však? Až také jednoznačné to už nie je pri jedení ovocia. Keď ho však odmietajú na plnej čiare, treba byť trochu kreatívny. My sme svoju pozornosť preto namierili na želé. To v obchodoch je trochu iné ako to, čo si vieme pripraviť my doma.  Napríklad aj s deťmi. A naše obľúbené ovocie – čučoriedky – krásne zafarbia želatínovú sladkosť, s ktorou sa dá naozaj pohrať a vyplniť akékoľvek lákavé formičky. Tu je recept, ako na to.

Budeme potrebovať hlavne ovocnú šťavu, v našom prípade čučoriedkovú, ktorú si pripravíme z čerstvých (alebo aj rozmrazených) čučoriedok. Postup je podobný ako v recepte pri varení lekváru či džemu. Čučoriedky treba vylisovať a šťavu scediť. Nie je však problém použiť aj celé čučoriedky.

Recept na čučoriedkové pochúťky

Čo budeme potrebovať

  • 2 šálky čučoriedkovej šťavy (500 ml)
  • 1 pl medu/agáve alebo javorového sirupu, či melasy
  • 2 pl želatíny/pektínu (5 g)

Ako spraviť želé

V hrnci si zmiešame všetky ingrediencie, pomaly zohrievame, ale nenechávame zovrieť. Tesne predtým vylejeme zmes do formičiek alebo na plech. Dáme poriadne zachladiť. Potom vyklopíme z formičiek (alebo plechu – hmotu nakrájame na malé kúsky) a servírujeme.

Ak máme plátkovú želatínu, šťavu necháme zovrieť a pridáme želatínu potom. Môžeme ju nechať zmäknúť alebo roztopiť mimo hrnca so zmesou. V prípade použitia celého ovocia, v našom prípade čučoriedok, pred nalievaním do formičiek zmes scedíme cez sitko.

Čučoriedkové želé s jogurtom

Na zmenu farby aj chuti čučoriedkového želéčka pridáme do receptu ešte jogurt.

Čo budeme potrebovať

  • 2 šálky čučoriedkovej šťavy (500 ml)
  • 1 pl cukru
  • želatína/pektín
  • 1 kelímok bieleho jogurtu (150 g)

Ako na to

Postup je rovnaký, ako v predošlom recepte, akurát po zapracovaní želatíny vmiešame do zmesi aj jogurt. Hrniec stiahneme z ohňa a pridávame najprv v menších množstvách vlažný jogurt.

TIPY: 

Želé by sa malo poriadne schladiť, preto je fajn použiť menšie a vopred zachladené formičky. Po vyliatí do formy, môžete dať želé ľadový kúpeľ.