Čučoriedky patria do kategórie superfoods, pretože sú plné antioxidantov.

Tieto lesné plody, pochádzajú zo Severnej Ameriky, kde sa odpradávna používali na prípravu dusených pokrmov, polievok a mäsa. Ich príchuť je ľahko kombinovateľná s mnohými jedlami a najmä s dezertmi. Pri dezertoch sa s obľubou používajú na prípravu muffinov, tvarohových koláčov a tortičiek. Sú tiež vynikajúcou voľbou na ozdobu, pretože ich tmavomodrá farba ihneď zaujme.

Pre ich liečivé vlastnosti sa používali rôzne časti rastliny, napríklad z listov sa pripravoval čaj, ktorý sa považoval za čistič krvi a šťava z bobúľ údajne liečila kašeľ a prechladnutie . Bobule sa zbierali, sušili a konzervovali na zimu, aby ich nebolo málo. Kolonizáciou si čučoriedky získali väčšiu popularitu a začali sa hromadne konzervovať. Bolo to hlavne v období, keď rástol konzervárenský priemysel. Dnes sú už čučoriedky dostupné v čerstvej forme takmer po celý rok.

Čučoriedky sú ľahko dostupné, a preto si ich môžeme do jedálnička zaradiť každý deň. Tu je zoznam úžasných vlastností, ktoré z nich robia superpotravinu.

Zdroj antioxidantov

Čučoriedky sú zdrojom antioxidantov, najmä antokyanínu, ktorý mu dodáva tmavomodré sfarbenie a pomáha pri odstraňovaní voľných radikálov z krvi. Tým chráni telo pred vznikom rôznych chorôb vrátane rakoviny. Hovorí sa, že čučoriedky majú najvyššiu antioxidačnú kapacitu zo všetkých bežne konzumovaných druhov ovocia a zeleniny.  Zistilo sa, že ich pravidelná konzumácia pomáha nielen kardiovaskulárnemu systému, ale tiež chráni pred neurodegeneratívnymi chorobami a tráviacimi chorobami.

Zvyšujú imunitu

Štúdia vykonaná Oregonskou štátnou univerzitou zistila, že resveratrol v červenom hrozne a pterostilbén v čučoriedkach môže pomôcť posilniť ľudský imunitný systém zvýšením aktivity génu nazývaného ľudský katelicidínový antimikrobiálny peptid alebo génu CAMP, ktorý sa podieľa na imunitnej funkcii. Gén CAMP je predmetom mnohých štúdií, pretože sa ukázalo, že hrá kľúčovú úlohu vo „vrodenom“ imunitnom systéme alebo v prvej línii obrany a schopnosti tela bojovať proti bakteriálnej infekcii. Vrodená imunitná odpoveď je obzvlášť dôležitá, pretože množstvo antibiotík čoraz viac stráca účinnosť. Flavonoidy prítomné v čučoriedkach majú navyše protizápalové vlastnosti a môžu významne znížiť riziko kašľa a nachladnutia.

Pomôžu napraviť poškodenie po diéte s vysokým obsahom tukov

Podľa článku publikovaného v časopise „Public Library of Science (PLOS) One“ môže konzumácia čučoriedok znižovať nepriaznivé účinky stravy s vysokým obsahom tukov.  Vedci z univerzity vo východnom Fínsku zistili, že čučoriedky majú preukázateľne priaznivý vplyv na krvný tlak a aj na zápaly, ktoré môžu vzniknúť z nedostatku výživy.

Nízky stupeň zápalu a zvýšený krvný tlak sú často spojené s chorobami súvisiacimi s obezitou. „Čučoriedky tvoria neoddeliteľnú súčasť severskej stravy a mohli by sa lepšie využiť aj kdekoľvek na svete,“ tvrdia vedci.

Znižujú riziko srdcových chorôb

Čučoriedky obsahujú veľa antioxidantov  a pomáhajú kontrolovať hladinu cholesterolu. Štúdie preukázali, že tieto zložky pomáhajú zlepšovať rovnováhu tukov v krvi a zabraňujú upchávaniu tepien. Okrem toho tieto flavonoidy pomáhajú znižovať krvný tlak , čím znižujú riziko srdcových chorôb. Preto sú prospešné pre srdce a podporujú zdravie srdca.

Zvyšujú zdravie mozgu

Štúdie zistili, že pravidelný príjem čučoriedok prispieva k zlepšeniu zdravia mozgu. Zázračné zložky prítomné v čučoriedkach pracujú na zlepšení pamäti a tiež na spomalení rizika kognitívnych chorôb súvisiacich s vekom. Štúdia zistila, že u mužov, ktorí jedli ovocie ako čučoriedky, spolu s inými potravinami bohatými na flavonoidy, bola o 40 percent nižšia pravdepodobnosť vzniku mozgových chorôb, ako je Parkinsonova choroba. A tí, ktorí jedli bobule najmenej raz týždenne, si mohli znížiť riziko vzniku choroby o štvrtinu v porovnaní s tými, ktorí ich nikdy nejedli. Čučoriedky tiež pomáhajú znižovať riziko oxidačného stresu v našich nervových bunkách, vďaka čomu fungujú hladko.

Regulácia krvného cukru

Niekoľko štúdií zistilo, že čučoriedky sú prospešné pre tých, ktorí trpia problémami súvisiacimi s cukrom v krvi, ako je cukrovka a inzulínová rezistencia. Tieto bobule pomáhajú regulovať hladinu cukru a sú dobré aj pre ľudí s obezitou. Majú nízku hodnotu GI (glykemický index)

Dobrý zdroj vitamínov, minerálov a vlákniny

Čučoriedky sú skvelým zdrojom vitamínov a minerálov a najmä vitamínu C. Majú tiež nízky obsah cukru; jedna šálka čučoriedok údajne obsahuje 15 gramov cukru, čo je ekvivalent malého jablka, a jeho bioaktívne zlúčeniny eliminujú akýkoľvek negatívny vplyv cukru. Čučoriedky sú dobrým zdrojom vlákniny a tiež pomáhajú pri trávení.