Zamatovo jemné, plné čerstvých čučoriedok a s chrumkavou kôrkou z orechovo-škoricovej posýpky. Vyskúšajte náš jednoduchý recept na skutočne najlepšie čučoriedkové muffiny! Osobne mi najviac chutia čerstvé a ešte teplé, priamo z pece, no pripraviť si ich môžete aj v predstihu a dokonalo poslúžia napríklad aj ako rýchle raňajky.
Ingrediencie na cca 10 muffinov:
- 220 g polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 115 g roztopeného masla
- 100 g kryštálového cukru
- 50 g hnedého cukru
- 2 veľké vajcia
- 120 g kyslej smotany alebo bieleho jogurtu
- 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu
- 60 ml mlieka
- 250 g čerstvých čučoriedok
Ingrediencie na posýpku:
- 100 g hnedého cukru
- 70 g podrvených vlašských orechov
- 1 čajová lyžička mletej škorice
Postup:
Zohrejte rúru na 220 °C. Na formu naukladajte papierové formičky na muffiny. Pripravte si posýpku tak, že zmiešate všetky ingrediencie dokopy.
Vo veľkej miske dôkladne premiešajte múku, prášok do pečiva a soľ. Mixérom alebo vyšľahajte maslo, a pri najvyššej rýchlosti postupne pridávajte kryštálový a hnedý cukor, kým nedosiahnete hladkú a krémovú zmes. Pri strednej rýchlosti postupne pridajte vajcia, potom kyslú smotanu (alebo jogurt) a vanilkový extrakt, kým sa všetky ingrediencie nespoja.
Do zmesi pridajte suché suroviny a mlieko a mixujte pri nízkej rýchlosti, kým sa všetko dôkladne nespojí. Nakoniec pridajte čučoriedky a opatrne (tak, aby sme ich nerozpučili) premiešajte drevenou vareškou.
Zmes nalejte do pripravených foriem po okraj. Na vrch muffinov rozdeľte posýpku a jemne ju zatlačte tak, aby sa počas pečenia neoddelila. Muffiny pečte v rúre na 220 °C asi 5 minút, následne znížte teplotu na 180 °C a pečte ešte cca 18-20 minút (závisí od veľkosti foriem).