Zamatovo jemné, plné čerstvých čučoriedok a s chrumkavou kôrkou z orechovo-škoricovej posýpky. Vyskúšajte náš jednoduchý recept na skutočne najlepšie čučoriedkové muffiny! Osobne mi najviac chutia čerstvé a ešte teplé, priamo z pece, no pripraviť si ich môžete aj v predstihu a dokonalo poslúžia napríklad aj ako rýchle raňajky.

Ingrediencie na cca 10 muffinov:

  • 220 g polohrubej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 115 g roztopeného masla
  • 100 g kryštálového cukru
  • 50 g hnedého cukru
  • 2 veľké vajcia
  • 120 g kyslej smotany alebo bieleho jogurtu
  • 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu
  • 60 ml mlieka
  • 250 g čerstvých čučoriedok

Ingrediencie na posýpku:

  • 100 g hnedého cukru
  • 70 g podrvených vlašských orechov
  • 1 čajová lyžička mletej škorice

Postup:

Zohrejte rúru na 220 °C. Na formu naukladajte papierové formičky na muffiny. Pripravte si posýpku tak, že zmiešate všetky ingrediencie dokopy.

Vo veľkej miske dôkladne premiešajte múku, prášok do pečiva a soľ. Mixérom alebo vyšľahajte maslo, a pri najvyššej rýchlosti postupne pridávajte kryštálový a hnedý cukor, kým nedosiahnete hladkú a krémovú zmes. Pri strednej rýchlosti postupne pridajte vajcia, potom kyslú smotanu (alebo jogurt) a vanilkový extrakt, kým sa všetky ingrediencie nespoja.

Do zmesi pridajte suché suroviny a mlieko a mixujte pri nízkej rýchlosti, kým sa všetko dôkladne nespojí. Nakoniec pridajte čučoriedky a opatrne (tak, aby sme ich nerozpučili) premiešajte drevenou vareškou.

Zmes nalejte do pripravených foriem po okraj. Na vrch muffinov rozdeľte posýpku a jemne ju zatlačte tak, aby sa počas pečenia neoddelila. Muffiny pečte v rúre na 220 °C asi 5 minút, následne znížte teplotu na 180 °C a pečte ešte cca 18-20 minút (závisí od veľkosti foriem).