Jednoduchý čučoriedkový džem je vyrobený iba z 3 ingrediencií a bez pridania pektínu.
Čučoriedky kanadské pestujeme už aj na Slovensku a dobrou správou je, že obsahujú iba 40 kalórií na 1/2-šálky porcie, čučoriedky sú vynikajúcim zdrojom vitamínov C a K , mangánu a poskytujú množstvo vlákniny . Skladajú sa z viac ako 80% vody a sú tiež veľmi hydratačné. Čučoriedky patria medzi ovocie bohaté na antioxidanty . Tie zabezpečujú ochranu mozgu pred starnutím a zlepšujú pamäť a kognitívne funkcie; inhibujú zápal a rast nádorových buniek, bojujú proti škodlivým účinkom oxidácie a znižujú riziko cukrovky a kardiovaskulárnych chorôb, ako aj niekoľkých druhov rakoviny vrátane žalúdka a pľúc. Čučoriedky si vieme dopriať nielen čerstvé ale mimo sezóny aj formou džemu.
Postup
- Čučoriedky umyjeme v sitku a očistíme, ak sú na nich stopky.
- Do hrnca so širším dnom dáme čučoriedky a začneme variť.
- Po desiatich minútach pridáme cukor a citrónovú šťavu. Necháme variť na miernom ohni, aby sa cukrové kryštáliky pomaly rozpustili a občas ich premiešajte vareškou.
- Keď sa cukor začne topiť a ovocie sa zahreje, vezmite si pretláčadlo na zemiaky a roztlačte čučoriedky. Môžete v nich nechať väčšie kúsky. Džem bude tak chutnejší.
- Akonáhle sa cukor úplne rozpustí, zvýšte teplotu a čučoriedky priveďte do varu.
- Hrniec odstavte z ohňa a niekoľko kvapiek džemu dajte na schladený tanierik a na chvíľu do chladničky. Ak má džem gélovú konzistenciu, tak je hotový. Inak varte ďalších pár minút a proces opakujte, kým nebude hotový.
- Horúci džem, nalejme do čistých umytých pohárov so suchým okrajom. Poháre uzatvoríme a otočíme hore dnom a necháme tak 10 minút.
- Džem skladujeme pri izbovej teplote v komore alebo pivnici.
Ako dlho skladovať čučoriedkový džem?
Rovnako ako všetky domáce džemy, aj tento je najlepšie skonzumovať hneď v prvý rok. Stačí ho uložiť na chladné a tmavé miesto (pivnica, garáž, komora) Po otvorení uchovávajte v chladničke a do niekoľkých mesiacov zjedzte. Používajte vždy čistú lyžicu.
Možno použiť aj mrazené čučoriedky?
Áno, stačí ich použiť namiesto čerstvých čučoriedok, po zahriatí cukrom a citrónovou šťavou sa roztopia.
Tip od nás
Vyskúšajte si pripraviť vynikajúci banánový chlebík, ktorý potriete čučoriedkovým džemom.
Titulná foto: zdroj canva.com