Milujete palacinky? Urobte si zdravšiu verziu a namiesto klasického mlieka použite rastlinné. Múku vymeňte za špaldovú a pripravte si jemné palacinky. Namiesto džemu použite čerstvé čučoriedky.
Ingrediencie
- 100g špaldovej múky (hladkej)
- 1 vajce
- 250 ml mandľového alebo kokosového mlieka
- 1 lyžica kokosového oleja
- Štipka soli
- Štipka škorice
Postup
Múku si preosejeme a dáme do väčšej hlbokej nádoby, kde sa zmestí aj tyčový mixér. Pridáme mlieko, vajce a soľ. Cesto rozmixujeme tyčovým mixérom.
Na oheň položíme panvicu a necháme ju poriadne rozohriať. Panvicu si potrieme s kokosovým olejom a pridávame cesto naberačkou. Snažíme sa ho po celej panvici rozotrieť. Palacinku necháme na panvici kým nezačne hnednúť po okrajoch, potom ju otočíme.
Špaldové palacinky podávame s čučoriedkami a šľahačkou prípadne nutellou.
Prečo vymeniť džem za čerstvé čučoriedky?
Džem obsahuje veľa cukru a tým, že je prevarený stráca ovocie vitamíny. Naopak čerstvé bobule čučoriedok obsahujú veľa cenných živín. Sú bohaté na mikro a makro prvky: fosfor, vápnik, draslík, sodík a vitamíny A, B1, B2, B3. Obsahujú kyselinu listovú, ktorá bráni vývojovým defektom nervového systému u novorodencov, preto sa jej konzumácia odporúča tehotným ženám. Odstraňujú prebytočné voľné radikály z ľudského tela, bránia rakovine a znižujú hladinu cholesterolu. Majú tiež veľmi priaznivý vplyv na zrak.
Zdroj titulnej fotky: Autor fotky: Flora Westbrook na Pexels