Milujete palacinky? Urobte si zdravšiu verziu a namiesto klasického mlieka použite rastlinné. Múku vymeňte za špaldovú a pripravte si jemné palacinky. Namiesto džemu použite čerstvé čučoriedky.

Ingrediencie

  • 100g špaldovej múky (hladkej)
  • 1 vajce
  • 250 ml mandľového alebo kokosového mlieka
  • 1 lyžica kokosového oleja
  • Štipka soli
  • Štipka škorice

Postup

Múku si preosejeme a dáme do väčšej hlbokej nádoby, kde sa zmestí aj tyčový mixér. Pridáme mlieko, vajce a soľ. Cesto rozmixujeme tyčovým mixérom.

Na oheň položíme panvicu a necháme ju poriadne rozohriať. Panvicu si potrieme s kokosovým olejom a pridávame cesto naberačkou. Snažíme sa ho po celej panvici rozotrieť. Palacinku necháme na panvici kým nezačne hnednúť po okrajoch, potom ju otočíme.

Špaldové palacinky podávame s čučoriedkami a šľahačkou prípadne nutellou.

Prečo vymeniť džem za čerstvé čučoriedky?

Džem obsahuje veľa cukru a tým, že je prevarený stráca ovocie vitamíny. Naopak čerstvé bobule čučoriedok obsahujú veľa cenných živín. Sú bohaté na mikro a makro prvky: fosfor, vápnik, draslík, sodík a vitamíny A, B1, B2, B3. Obsahujú kyselinu listovú, ktorá bráni vývojovým defektom nervového systému u novorodencov, preto sa jej konzumácia odporúča tehotným ženám. Odstraňujú prebytočné voľné radikály z ľudského tela, bránia rakovine a znižujú hladinu cholesterolu. Majú tiež veľmi priaznivý vplyv na zrak.

 

Zdroj titulnej fotky: Autor fotky: Flora Westbrook na Pexels