Občas si radi doprajeme nejakú pochúťku a čučoriedky sú vynikajúce v každom koláči. Aký si ale vybrať? Brownie je často najmä o čokoláde, ale tentokrát bude aj o čučoriedkach! Tu je recept na čučoriedkový brownie.

Malé modrasté plody sú dobré na srdce, kosti, pokožku, krvný tlak i na prevenciu pred rakovinou. Obsahujú antioxidanty a veľa vitamínu C.

Čučoriedkový brownie

Čo budeme potrebovať?

  • 200 g čokolády (na varenie alebo podľa chuti)
  • 200 g masla (alebo aj za studena lisovaný olej – lieskovcový, avokádový…)
  • 60 g tekvicovej múky (príp. kokosovú)
  • 60 g rozmixovaných ovsených vločiek
  • 300 g čučoriedok
  • 1 kypriaci prášok alebo štipku sódy
  • 4 vajíčka (žĺtka a bielka)
  • Štipka soli
  • 50 ml melasy (alebo stévie, xylitolu)
  • 6 datlí 

Postup

  1. Pripravíme si ingrediencie, misky, mixér a stredne veľký plech, ktorý vystelieme papierom na pečenie.
  2. Poriadne zmiešame (ručne) suché suroviny, teda múku, sódu a mixované vločky.
  3. Do vodného kúpeľa dáme roztápať čokoládu s maslom.
  4. Oddelíme bielka od žĺtok. Do bielok pridáme štipku soli a vymixujeme sneh. 
  5. Ponorným mixérom rozmixujeme asi polovicu čučoriedok (150 g) a hmotu dáme jemne zohriať (aj do mikrovlnnej rúry, len pozor, aby ste mali odolnú nádobu). Potom do nej pridáme datle nakrájané na kúsky.
  6. Do žĺtok pridáme datle v čučoriedkach a melasu či inú náhradu cukru.
  7. Predhrejeme si rúru na 200° C.
  8. Zmiešame žĺtkovú hmotu s roztopenou čokoládou (pozor na jej teplotu, nesmie byť priveľmi vrelá). Premiešame to so suchou zmesou.
  9. Do toho postupne zamiešavame sneh z bielok.
  10. Keď už máme všetko v kope, vylejeme cesto na plech. Na vrch poukladáme zvyšné čučoriedky (niektoré si možno nechať na neskoršie servírovanie, aby boli pekné a farebné na ozdobu).
  11. Pečieme na 180°  C najviac 20 minút (závisí to od konkrétnej rúry, koláč nemá byť prepečený, ale vláčny a vlhkejší).
  12. Po upečení ešte nie je vhodné servírovať, ale nechať koláč vychladnúť a stuhnúť. Čučoriedkový brownie je najlepší na druhý deň, dobrú chuť!