Čučoriedky sú určite vhodné nielen do zákuskov, ale môžu byť aj plnohodnotnou súčasťou hlavných jedál. Skúšali ste už klasické zemiakové cesto a guľky? Tu je recept:
Čo budeme potrebovať
- Zemiaky 700 g
- Múka 230 g
- Čučoriedky 400 g
- Vajíčka 1-2 ks
- Soľ
- Maslo
- Arašidy 40 g
- Pistácie 30 g
- Slnečnicové semienka 30 g
- Tekvicové semienka 40 g
Ako na to
- Začneme cestom na guľky. Zemiaky, ktoré sú ešte v šupke si uvaríme, mali by dostatočne zmäknúť. Následne ich ošúpeme a nastrúhame/rozmliaždime. Pridáme vajcia, múku, štipku soli a vypracujeme cesto. (Podľa lepivosti môžeme pridávať múku.)
- Cesto vyvaľkáme a vykrojíme z neho krúžky (napr. aj pohárom.). Okrúhle plátky naplníme umytými čučoriedkami. V rukách vyšúľame guličky. Môžeme si pomôcť aj vidličkou alebo formou na pirohy, aby sa cesto zlepilo a vnútri zostali čučoriedky.
- Guľky vhodíme do vriacej vody (môžeme ju osoliť štipkou soli) a čakáme, kým vyplávajú na hladinu. Vyberieme ich a vložíme do nádoby natretej maslom.
- Arašidy s pistáciami a slnečnicovými a tekvicové semienkami (príp. inými orechami či semienkami) rozmixujeme a guľky posypeme.
- Tip: Ak sa vám nepodarilo využiť všetky čučoriedky, okrem dekorácie jedla z nich môžete spraviť aj polevu. Rozmixujeme ich s ponorným mixérom, najlepšie aj s pridaním iných druhov ovocia pre pestrejšiu chuť.
Nabudúce sa môžete inšpirovať aj našimi ďalšími receptami s čučoriedkami.
# Čučoriedky pôsobia ako silný antioxidant a zvyšujú imunitu, znižujú riziko srdcových chorôb a zlepšujú kondíciu mozgu. Znižujú riziko vzniku mozgových chorôb. Pomáhajú znižovať riziko oxidačného stresu v našich nervových bunkách.
# Bobule čučoriedok obsahujú veľa cenných živín. Sú bohaté na mikro a makro prvky: fosfor, vápnik, draslík, sodík a vitamíny A, B1, B2, B3.