Bobuľový alebo, ak chcete, čučoriedkový koláč je typickým múčnym dezertom v kombinácií s drobným ovocím. Je sýty, no zároveň má sviežu chuť, o ktorú sa postarajú čučoriedky.
Čo budeme na koláč potrebovať:
- 300 g múky
- 1 ČL prášku do pečiva
- štipku soli
- 100 g zmäknutého masla
- 150 g kryštálového cukru
- 2 veľké vajcia
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 100 ml mlieka
- čučoriedky
Ako postupovať:
- Predhrejeme si rúru na 175 °C. Tortovú formu vymastíme maslom a vysypeme múkou.
- V miske zmiešame múku, prášok do pečiva a soľ.
- V samostatnej väčšej miske pomocou ručného šľahača alebo stojanového mixéra vyšľahámne zmäknuté maslo a cukor, až kým nebudú svetlé a nadýchané.
- Pridáme postupne vajcia a zakaždým dobre premiešame. Potom vmiešame vanilkový extrakt.
- Postupne pridávame múčnu zmes do maslovej zmesi, prilievame mliekom a miešame, kým sa nespojí.
- Čučoriedky jemne primiešame, kým sa rovnomerne nerozložia v celom cestíčku.
- Cesto vylejeme do pripravenej tortovej formy a uhladíme povrch.
- Koláč pečieme 50 – 55 minút alebo kým špáradlo zapichnuté do stredu nevyjde čisté.
- Necháme koláč vychladnúť vo forme aspoň 10 – 15 minút, než ho vyberieme a prenesieme na mriežku.
- Čučoriedkový koláč nakrájame a podávame ešte za tepla.
Ak máte radi čučoriedky a rôzne čučoriedkové pochúťky, ďalšie recepty nájdete na tomto odkaze. Dobrú chuť!