Talianska panna cotta je jedinečný dezert. Nielen pre svoje chute, ale aj pre prípravu, kde sa síce ingrediencie varia, ale nesmú uvariť. Každý milovník sladkého ovocia ju napriek tomu zvládne pripraviť. A aj zjesť!:)
Čo budeme potrebovať na panna cottu
- 200 ml smotany
- 100 g čučoriedok
- 50 g trstinového cukru
- 1 balíček želatíny alebo želatínové plátky
Ako na to
- Ak používame plátky želatíny, namočíme ich do studenej vody v miske.
- Do hrnca nalejeme smotanu, pridáme cukor a čučoriedky. Premiešavame do zahriatia, ale nevaríme. Zmes nesmie zovrieť.
- Plameň stíšime, aby zmes vychladla a pridáme želatínu. Ak bude treba, trošku opäť zahrejeme.
- Pripravíme si nádobky vhodné na servírovanie panna cotty. Môžeme ju totiž podávať v pohárikoch, ale aj vyklopenú na tanieriku. V druhom prípade nám potom stačia akékoľvek umelé nádobky, akurát do nich treba nalievať až vtedy, keď je zmes trochu vychladnutejšia.
- Stiahneme z plameňa a postupne prelejeme do nádobiek. Zmes môžeme aj prepasírovať cez sitko.
- Čučoriedkovú panna cottu takto necháme chladnúť v chladničke minimálne 4 až 5 hodín.
- Podávame studené a s rôznymi posýpkami či polevami a dekoráciami. Hoci fantázii sa medze nekladú, máme tip na čučoriedkovo-levanduľový krém!
Čučoriedkovo-levanduľový krém
- 240 ml smotany na šľahanie
- 140 g čučoriedok
- 1/2 pl sušenej kulinárskej levandule
- citrónová šťava
- Keďže budeme variť vo vodnom kúpeli, predhrejeme si vodu na asi 70 °C.
- V ďalšom hrnčeku čučoriedky trošku pomágame, aby pustili šťavu a pridáme smotanu s levanduľou.
- Hrnček so zmesou vložíme do kúpeľa a varíme 5-10 minút. Potom necháme vychladiť a pokvapkáme citrónovou šťavou.
- Na panna cottu servírujeme teplé alebo studené. Vrch môžeme dozdobiť levanduľami a čučoriedkami s bylinkami.
Ak vám panna cotta chutila a máte radi recepty s čučoriedkami, veľa ďalších inšpirácií nájdete na tomto odkaze. Dobrú chuť!