Lievance sú jedlom, ktoré chutí skoro každému už len pri pohľade na ne. A tiež vedia dobre miznúť a potrápiť panvicu alebo kuchára v domácnosti. Možno je to tým, že najlepšie chutia dokonale čerstvé. Jogurtová verzia dodá lievancom trochu plnosti a vďaka čučoriedkam budú o niečo čerstvejšie a zdravšie.
Tento pokrm je u nás aj v susednom Česku celkom rozšírený, a to spolu s palacinkami. Sú to veľmi podobné panvicové pochúťky. Lievance sú však menšie a hrubšie ako palacinky. Cesto sa nenecháva odstáť a je častokrát doplnené droždím alebo kypriacim práškom, pre chuť zasa smotanou, jogurtom či dokonca tvarohom. Ovocné verzie obsahujú už v ceste napríklad banány, ale aj čučoriedky či jablká.
Čo budeme potrebovať:
- jogurt (450 g)
- hladkú múku (250 g)
- vajcia (3-4 ks)
- mlieko (250 ml)
- kypriaci prášok (1 bal)
- soľ (štipka)
- cukor (2 pl)
- čakankový sirup (ľubovoľne)
- čučoriedky (200 g) alebo čučoriedkový džem
- olej (na panvicu pri smažení)
Ako spraviť lievance:
- Zmiešame múku s kypriacim práškom, cukrom a štipkou soli.
- Jogurt zvlášť premiešame s mliekom a pridáme k nim aj vajíčka.
- Dohromady zmiešame zmes múky a jogurtu.
- Pridáme múku, ak je cesto na lievance moc riedke, ak je husté, pridáme mlieko. Hustota cesta na lievance je trochu väčšia ako pri palacinkách.
- Do cesta môžeme skúsiť pridať aj samotné čučoriedky.
- Lievance môžeme ihneď vysmážať. Panvicu potrieme olejom a cesto dávkujeme približne v mierke malej naberačky.
- Pri smažení dávame pozor, aby sa prepiekol aj stred. Zároveň opatrne pri vysokých teplotách, pretože sa môžu ľahko spáliť.
- Podávame poliate čakankovým sirupom a s čučoriedkami, prípadne potreté čučoriedkovým džemom alebo s bielym jogurtom.
- Dobrú chuť!
Čučoriedky výborné dopĺňajú skoro každé jedlo. Či už ide o sladkú alebo slanú dobrotu. Viac receptov s čučoriedkami nájdete na tomto odkaze.