Lievance sú jedlom, ktoré chutí skoro každému už len pri pohľade na ne. A tiež vedia dobre miznúť a potrápiť panvicu alebo kuchára v domácnosti. Možno je to tým, že najlepšie chutia dokonale čerstvé. Jogurtová verzia dodá lievancom trochu plnosti a vďaka čučoriedkam budú o niečo čerstvejšie a zdravšie.

 

Tento pokrm je u nás aj v susednom Česku celkom rozšírený, a to spolu s palacinkami. Sú to veľmi podobné panvicové pochúťky. Lievance sú však menšie a hrubšie ako palacinky.  Cesto sa nenecháva odstáť a je častokrát doplnené droždím alebo kypriacim práškom, pre chuť zasa smotanou, jogurtom či dokonca tvarohom. Ovocné verzie obsahujú už v ceste napríklad banány, ale aj čučoriedky či jablká.

 

Čo budeme potrebovať:

  • jogurt (450 g)
  • hladkú múku (250 g)
  • vajcia (3-4 ks)
  • mlieko (250 ml)
  • kypriaci prášok (1 bal)
  • soľ (štipka)
  • cukor (2 pl)
  • čakankový sirup (ľubovoľne)
  • čučoriedky (200 g) alebo čučoriedkový džem
  • olej (na panvicu pri smažení)

 

Ako spraviť lievance:

  1. Zmiešame múku s kypriacim práškom, cukrom a štipkou soli. 
  2. Jogurt zvlášť premiešame s mliekom a pridáme k nim aj vajíčka.
  3. Dohromady zmiešame zmes múky a jogurtu.
  4. Pridáme múku, ak je cesto na lievance moc riedke, ak je husté, pridáme mlieko. Hustota cesta na lievance je trochu väčšia ako pri palacinkách.
  5. Do cesta môžeme skúsiť pridať aj samotné čučoriedky.
  6. Lievance môžeme ihneď vysmážať. Panvicu potrieme olejom a cesto dávkujeme približne v mierke malej naberačky.
  7. Pri smažení dávame pozor, aby sa prepiekol aj stred. Zároveň opatrne pri vysokých teplotách, pretože sa môžu ľahko spáliť.
  8. Podávame poliate čakankovým sirupom a s čučoriedkami, prípadne potreté čučoriedkovým džemom alebo s bielym jogurtom.
  9. Dobrú chuť!

 

Čučoriedky výborné dopĺňajú skoro každé jedlo. Či už ide o sladkú alebo slanú dobrotu. Viac receptov s čučoriedkami nájdete na tomto odkaze.