Hebké cestíčko a hra farieb robia tento dezert chutným a priam romantickým. Takáto pusinka určite vždy dobre padne. Pusinky sú známym dezertom a majú rôzne variácie, s tou čučoriedkovou ich treba určite skúsiť!

 

Na pusinky budeme potrebovať:
  • 5 vajcia – 5 vaječných bielkov
  • 100 g trstinového cukru
  • 50 g práškového cukru
  • 50 g stévie
  • štipka soli
  • štipka prášku do pečiva
  • citrónová šťava
  • 2 ČL zemiakového škrobu/1 sáčok práškovej želatíny
  • na zafarbenie prípadne – sušené čučoriedky
  • 50 g čučoriedok
  • 60 ml šľahačky 
  • 80 g mascarpone

 

Ako pripraviť pusinky:
  1. Oddelíme vaječné bielka od žĺtok. Žĺtka nebudeme na pusinky používať, takže ich možno využiť na iný ľubovoľný dezert. Bielka vyklopíme do misy a necháme ich odstáť asi polhodinku pri izbovej teplote.
  2. Predhrejeme rúru na 150 stupňov a vystelieme plech papierom na pečenie.
  3. V miske zmiešame sladidlá a práškovú želatínu, ak máte sušené alebo mrazom sušené čučoriedky, pridajte aj tie pre sfarbenie pusiniek. 
  4. Vymixujeme bielka a pridáme prášok do pečiva, soľ a po častiach aj cukrovú zmes a trochu citrónoej šťavy.
  5. Šľaháme zmes na pusinky až kým nie je primerane stuhnutá.
  6. Nanesieme cesto na plech s lyžičkami alebo so zdobítkom. Pokojne to môžu byť okrúhle plátky bez komplikovanejších tvarov ľubovoľnej veľkosti, hlavné je, aby boli aspoň 5 cm od seba. (So zdobítkom ale môžete vytvoriť aj špirálovité pusinky a potom ich použiť napríklad na vrchnú pusinkovú vrstvu spojenú s krémom a čučoriedkami.)
  7. Pusinky pečieme asi 1 a pol hodiny na 110 stupňoch, prípadne 1 hodinu na 120.
  8. Mascarpone a šľahačku spolu vyšľaháme. Pripravíme si aj čučoriedky, ktoré môžu byť aj zavárané či mrazené. Dá sa však použiť aj čučoriedkový džem, no treba byť opatrní.
  9. Skontrolujeme, či sa pusinky trochu sfarbili a či môžeme rúru vypnúť. Potom však necháme plech s pusinkami vo vnútri a počkáme aspoň minút, kým ho vytiahneme. 
  10. Na pusinky naaranžujeme mascarpone/šľahačku so zdobítkom a čučoriedky. Prípadne pridáme vrchnú pusinku.
  11. Dobrú chuť!

 

Ďalšie recepty so skvelými čučoriedkovými príchuťami nájdete na tomto odkaze.