Ak vám doma zostali fľakaté a prezreté banány, môžete ich použiť na banánový chlebík. Vďaka jeho banánovo maslovej vône a jemná štruktúre bude patriť ku vašim obľúbeným receptom. Výhodou banánového chlebíka je rýchla a nenáročná príprava. 

Ingrediencie

4 ks banánov (prezreté)

1 šálka kokosového alebo trstinového cukru

1,5 šálky múka polohrubá (prípadne špaldová)

1/3 šálky  obyčajného jogurtu alebo kyslej smotany

1 ČL sóda bikarbóna

1 ks vajce

50 g masla

Škorica

Soľ

 

Maslo/kokosový olej: Použite mäkšie maslo pre jemnú textúru a neodolateľnú maslovú príchuť. Ak nemôžete laktózu, môžete použiť aj kokosový olej.

Trstinový alebo kokosový cukor: V tomto recepte použite hnedý cukor. Je zdravší. Navyše kokosový cukor je vhodný aj pre diabetikov.

Jogurt: Jogurt dodáva tomuto banánovému chlebíku ešte väčšiu vlhkosť. Môžete tiež použiť kyslú smotanu. Ak nemôžete mliečne výrobky, jogurt nepridávajte.

banánový chlebík

Autor fotky: Airin Party na Pexels.com

Postup:

Banány olúpeme, nakrájame a dáme do väčšej do misky a rozmixujeme.

Pridáme k nim cukor, vajce a mixujeme asi 2 minúty pri strednej rýchlosti. Pridáme jogurt a opäť miešame.

Pridáme preosiatu múku zmiešanú so sódou bikarbónou. Dôkladne opäť všetko premiešame.

Primiešame  rozpustené ale vychladené maslo, štipku škorice a soľ. Ak chcete môžete pridať do cesta pekanové alebo vlašské posekané orechy či slnečnicové semienka. Chlieb bude tak viacej chrumkavejší. Tiež môžete použiť aj sušené hrozienka.

Cesto vylejeme do formy, ktorú vystelieme papierom na pečenie. Banánový chlieb pečieme na teplote 175 stupňov C cca hodinu. Chlieb môžeme skontrolovať špajdľou. Keď je chlieb hotový, vyklopíme ho z formy a necháme vychladnúť.

Servírovanie

Banánový chlebík podávame s javorovým sirupom a s čučoriedkami, malinami banánom, prípadne nutelou.

banánový chlebík

Autor fotky: Craig Dennis na Pexels.com

Ako zmraziť banánový chlieb

Nestihnete banánový chlieb zjesť?  Nevadí, môžete si ho zmraziť, aby sa zachovala svieža chuť.

  1. Upečený banánový chlieb nechajte úplne vychladnúť.
  2. Môžete ho zamraziť v celku alebo nakrájaný na plátky.
  3. Zabaľte ho do 2 – 3 igelitových vreciek alebo hliníkovej fólie.
  4. Vložte zabalený banánový chlieb do mrazničky.
  5. Nechajte v mrazničke maximálne 3-4 mesiace.