Bobuľový alebo, ak chcete, čučoriedkový koláč je typickým múčnym dezertom v kombinácií s drobným ovocím. Je sýty, no zároveň má sviežu chuť, o ktorú sa postarajú čučoriedky. 

Čo budeme na koláč potrebovať:

  • 300 g múky
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • štipku soli
  • 100 g zmäknutého masla
  • 150 g kryštálového cukru
  • 2 veľké vajcia
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 100 ml mlieka
  • čučoriedky

Ako postupovať:

  1. Predhrejeme si rúru na 175 °C. Tortovú formu vymastíme maslom a vysypeme múkou.
  2. V miske zmiešame múku, prášok do pečiva a soľ.
  3. V samostatnej väčšej miske pomocou ručného šľahača alebo stojanového mixéra vyšľahámne zmäknuté maslo a cukor, až kým nebudú svetlé a nadýchané.
  4. Pridáme postupne vajcia a zakaždým dobre premiešame. Potom vmiešame vanilkový extrakt.
  5. Postupne pridávame múčnu zmes do maslovej zmesi, prilievame mliekom a miešame, kým sa nespojí.
  6. Čučoriedky jemne primiešame, kým sa rovnomerne nerozložia v celom cestíčku.
  7. Cesto vylejeme do pripravenej tortovej formy a uhladíme povrch.
  8. Koláč pečieme 50 – 55 minút alebo kým špáradlo zapichnuté do stredu nevyjde čisté.
  9. Necháme koláč vychladnúť vo forme aspoň 10 – 15 minút, než ho vyberieme a prenesieme na mriežku.
  10. Čučoriedkový koláč nakrájame a podávame ešte za tepla.

 

Ak máte radi čučoriedky a rôzne čučoriedkové pochúťky, ďalšie recepty nájdete na tomto odkaze. Dobrú chuť!