Ak radi doma pripravujete mäsko na rôzne spôsoby, ale často neviete, ako recepty viac oživiť, skúste túto čučoriedkovú omáčku. 

Na omáčku budeme potrebovať:
  • čučoriedkový kompót alebo mrazené čučoriedky (1 veľký pohár)
  • 1 – 2 pl múky (alebo menšia cibuľka)
  • 100 g masla
  • 0,4 l vody
  • 1 pl kukuričného škrobu + 1 dl vody
  • 30 g horkej čokolády
  • 2 – 3 pl červeného vína/brandy
  • 1 čl citrónovej šťavy 
  • 1 čl trstinového cukru, štipku soli
  • ak chcete pestré chute, tak aj štipku čili alebo výpek z mäska
Postup na omáčku:
  1. Osmahneme múku a spolu s maslom spravíme zápražku. Ak chcete a bude to sedieť k výberu mäsa, môžete do zápražky dať aj nakrájanú cibuľku. (Vtedy odporúčame v postupe vynechať citrónovú šťavu a múku.)
  2. Zalejeme vínom/brandy, potom aj vodou. Čakáme, kým zmes zovrie.
  3. Pridáme rozmiešaný kukuričný škrob vo vode.
  4. Potom prichádzajú na rad ostatné ingrediencie. Pridáme tak čučoriedky – či už v kompóte alebo rozmrazené. 
  5. Pridáme aj čokoládu, prípadne chilli. Tieto ingrediencie sa musia trochu rozpadnúť, respektíve rozpustiť. Omáčka by mala prevrieť aspoň ďalšie dve minúty, medzitým ju premiešavame, aby sme videli, či nám nič neprihára. 
  6. Po dovarení dochutíme cukrom či soľou a citrónovou šťavou. Ak chceme, tak v tomto kroku podlievame výpekom z mäsa.
  7. Ak je omáčka veľmi riedka, zahustíme ju troškou solamylu, rozpusteného vo vode. Omáčku si podľa chuti ocukrite, osoľte a dochuťťe citronovou šťavou.
  8. Dobrú chuť!

TIPY: Čučoriedkovú omáčku môžete spraviť aj jednoduchšie a rýchlejšie. Vyniknú v nej práve len a len čučoriedkové chute. Stačí čučoriedky rozmixovať a v hrnci podliať pohárom vody. Nechať variť aspoň dve minútky. Najmä na sladké jedlo čučoriedkovú omáčku nemusíte ani variť, stačí čučoriedky len rozmixovať. Prípadne pridať a zmiešať s roztopenou čokoládou.

Ďalšie recepty s čučoriedkami nájdete tu.