Mnoho receptov s rôzne spracovanými čučoriedkami je naozaj výborných. Čučoriedky majú špecifickú chuť a dajú sa šikovne zakomponovať do akéhokoľvek jedla. Ale čo ak sa náhodou na tanier nezmestia alebo nemáte ďalšie potrebné ingrediencie? Aj preto je tu čučoriedkova soľ!

Čučoriedkovej chuti sa netreba vzdávať, finálny “dotyk” čučoriedok sa totiž dá dosiahnuť čučoriedkovou soľou. Príjemné dochutenie všetkých jedál, ktoré je z čučoriedok a viete si ho spraviť aj doma! Tu je jednoduchý návod, ako si doma spraviť čučoriedkovú soľ:

Budeme potrebovať:

  • čučoriedky – čerstvé i mrazné
  • soľ – obyčajná (môžete skúsiť aj iné varianty)
  • vodu
    Množstvá: Na množstvo čučoriedok pripadá rovnaké množstvo soli – teda napríklad jeden pohár čučoriedok na jeden pohár soli. Množstvo vody je vždy polovičné, teda napríklad do polovice pohára.
    Na postup budeme ešte potrebovať:
  • hrniec
  • sitko s čistou handričkou, gázou
  • plechy a papier na pečenie

Ako spraviť čučoriedkovú soľ:

  1. Pripravíme si ingrediencie a vystelieme aspoň dva plechy papierom na pečenie.
  2. V hrnci čučoriedky zaliate vodou podusíme na miernom ohni približne 5 minút.
  3. Čučoriedky by mali pustiť šťavu, hneď na to ich stiahneme z ohňa.
  4. Malé bobuľky následne rozmadžgáme – napríklad lyžicou.
  5. Hmotu vložíme do sitka a pretlačíme čučoriedkovú šťavu naspäť do hrnca.
  6. Sitko môžeme aj vystlať gázou/handričkou a opäť pretlačíme zvyšné tekutiny mačkadlom cez sito a gázu.
  7. Tieto tekutiny z čučoriedok napokon opäť dáme na oheň, kým nezačnú vrieť. Potom znížime plameň a varíme, kým nebude hmota hustejšia. Pozor, aby sa nepripálila.
  8. Keď bude hmota hustejšia, stiahneme ju z plameňa a poriadne vmiešame pripravenú soľ.
  9. Na plechy vystlané s papierom na pečenie rovnomerne nanesieme už skoro hotovú čučoriedkovu soľ.
  10. Necháme zaschnúť na vzduchu a občas opatrne premiešame, aby sa soľ uschla zo všetkých strán. Takto postupujeme aspoň 5 hodín alebo do zaschnutia.
  11. Ak sa soľ neschne, môžeme ju upiecť v teplovzdušnej rúre na 140° za častého miešania, približne 1 hodinu.

Čučoriedkova soľ má široké použitie, pričom sa aj dobre uskladňuje. Ak by ste ju chceli rýchlo vyskúšať a nemáte nápad na jedlo, tu je niekoľko tipov, kde čučoriedkova soľ najlepšie vynikne: ako korenie na pukance, grilované ovocie alebo do šalátov. Výborne hrajú aj kombinácie s rôznymi syrmi, údenými rybami a ovocnými kokteilmi. Pre inšpiráciu si tiež môžete pozrieť aj naše ďalšie recepty hneď na tomto odkaze. Nech si už vyberiete čokoľvek, prajeme dobrú chuť!