Zmrzlina je snáď najlepší kulinársky “vynález” všetkých čias. A táto čučoriedkova verzia to rozhodne potvrdzuje. Čo poviete?
Budeme potrebovať:
- 400 g čučoriedok
- 250 ml smotany na šľahanie (1 malý kelímok)
- 100 ml kondenzovaného mlieka (hustej smotany alebo gréckeho jogurtu)
- voda
- citrónová šťava
Ako na zmrzlinu:
- Čučoriedky opláchneme, vložíme do hrnca, pokropíme citrónovou šťavou a podlejeme troškou vody. Povaríme asi 5 minút, dávame pozor, aby sa čučoriedky nechytili. Preto radšej na miernom plameni. Zmes by mala byť takmer ako džem.
- Túto čučoriedkovú zmes môžeme následne rozmixovať. Kto má rád jemné a homogénne hmoty, môže aj prepasírovať.
- Vyšľaháme smotanu a pridáme kondenzované mlieko (prípadne hustú smotanu/grécky jogurt).
- Opatrne zmiešame čučoriedkovú a smotanovú zmes.
- V uzavretej nádobe skladujeme v mrazničke, a to minimálne 4 hodinky.
- Pri podávaní vyberieme z chladničky a necháme 5 minút odstáť, aby sme ju vedeli dobre nabrať. Dozdobíme čerstvými čučoriedkami alebo aj iným ovocím.
Samozrejme, pokojne skúste zmrzlinu obohatiť a skombinovať rôzne iné príchute. Čučoriedky sa jednoznačne hodia k ďalším druhom bobuľového ovocia a aj k banánu. Každá zmrzlinová príchuť je neodolateľná. Aj keď pri príchutiach, ktoré vyrábajú v Japonsku o tom môžeme pochybovať. Ešteže rybiu ani konskú zmrzlinu vyrábať ani jesť nemusíme.
Veľmi sa to nezdá, ale zmrzlina má historický pôvod v Ázií, konkrétne v Číne a Indii. Asi ale neprekvapí fakt, že ju poznali a obľubovali už v starovekom Ríme. Spočiatku však išlo o sladený sneh z hôr. Až neskôr sa vyvinuli iné mliečne a smotanové formy zmrzliny, a to vďaka soli. Tá totiž dokáže udržiavať ľad a chlad. Zmrzlinovou krajinou je aj Veľká Británia, pretože zmrzlina sa najviac preslávila práve tu.
Kedysi si zmrzlinu mohli vychutnávať najmä šľachtici. Dnes je našťastie zmrzlina veľmi rozšírená a aj inovovaná. Tá domáca je ešte jedinečnejšia a s čučoriedkovou príchuťou balzam na dušu. Rovnako ako aj ďalšie recepty s čučoriedkami, ktoré nájdete tu.