Jeden z najlepšie vyzerajúcich dezertov sú makrónky. Lákajú nielen deti. Ten, kto ešte žiadnu makrónku neochutnal, neodolá pohľadu na tieto drobné a farebne pestré koláčiky, ktoré sa dajú kombinovať s akýmikoľvek príchuťami. My sme si vybrali čučoriedkovú.

Čo budeme na makrónky potrebovať

  • čučoriedkové pyré (vyrobené z čerstvých alebo mrazených čučoriedok)
  • čučoriedkový džem na plnenie (prípadne aj mascarpone)
  • 1 šálka mandľovej múky
  • 1 šálka práškového cukru
  • 3 veľké bielka
  • 2 pl kryštálového cukru

Ako na to

  1. Predhrejeme rúru na 150° C a plech vyložíme papierom na pečenie.
  2. Vymiešame mandľovú múku a práškový cukor, kým sa dobre nespoja a nebudú mať jemnú štruktúru.
  3. V miske vyšľaháme bielka do peny. Potom pridáme kryštálový cukor a šľaháme do husta.
  4. Zmes mandľovej múky opatrne vmiešame do vaječných bielkov, až kým sa nespojí.
  5. Pridáme čučoriedkové pyré, ktoré spravíme rozmixovaním čučoriedok. Stačia približne dve až tri lyžice. Môžeme ho do mandľovej hmoty rovnomerne zamiešať, ale nebude vadiť ani keď vznikne dvojfarebná mramorová hmota.
  6. Zmesou naplníme zdobiace vrecko (s guľatou špičkou) alebo prispôsobený obyčajný sáčok. Nanesieme na plech malé krúžky, veľké asi najviac 4 cm, podľa vkusu pre veľkosť makroniek a s rezervou, že sa trošičku nafúknu. Necháme medzi nimi aj dostatočný priestor.
  7. Aby sa uvoľnili vzduchové bubliny, pobúchame plechom o stôl. Makrónky ešte necháme odležať pri izbovej teplote asi 15 minút, ideálne je, ak sa na povrchu vytvorí tenká šupka.
  8. Makrónky dáme piecť do predhriatej rúry na 15 minút, postupne kontrolujeme ich tuhosť. Ak budú dostatočne stuhnuté, vyberieme.
  9. Necháme ich úplne vychladnúť a potom opatrne vyberieme z plechu.
  10. Na plochú stranu jednej makaróny natrieme primerané množstvo čučoriedkového džemu (ak chceme, môžeme ho vopred zmiešať ešte s mascarpone) a priložíme druhú makrónku z plochej strany. Pritlačíme tak, aby džem nevyšiel.
  11. Makrónky môžeme skladovať vo vzduchotesnej nádobe alebo v chladničke.

Dobrú chuť! Viac receptov s čučoriedkami nájdete tu.

ilust.foto/adobestore