Šalát ako ľahké hlavné jedlo alebo ako delikátna príloha. Výber je na vás. Takisto si môžete vybrať aj suroviny na použitie. Hoci sú to všetko celkom netradičné chuťové kombinácie. Treba však vyskúšať, niekedy nás môže prvý dojem oklamať. A pri tomto šaláte by ste to oľutovali.
Čo budeme na šalát potrebovať:
- 250 g čučoriedok
- 1 malá brokolica
- 200 g špenátu
- 1 malá cibuľka
- vlašské alebo píniové orechy
- sušené brusnice
Pre zálievku:
- 4 PL olivového oleja
- 2 PL medu
- 2 PL jablčného octu
- soľ
- čierne korenie
Ako na to:
- Najprv zmiešame všetky ingrediencie pre zálievku – olivový olej, med, jablčný ocot, soľ a čierne korenie. Miešame, až kým sa všetky ingrediencie nespoja. Odložíme zálievku nabok, najlepšie na tmavé miesto.
- Umyjeme a nakrájame brokolicu, špenát, umyjeme čučoriedky a pokrájame cibuľu.
- Vo veľkej mise zmiešame všetky zvyšné ingrediencie – čučoriedky, brokolicu, špenát, cibuľu, vlašské orechy a sušené brusnice. Vznikne nám tak základ šalátu.
- Základ prelejeme šalátovou zálievkou.
- Dôkladne premiešame, aby sa chute rozložili.
- Šalát necháme odpočívať v chladničke aspoň 30 minút, aby sa všetko spojilo a jemne zmäklo.
- Pred podávaním môžeme ešte posypať zvyšnými čučoriedkami, vlašskými orechmi alebo sušenými brusnicami.
- Kombinujeme v rámci hlavného chodu s mäsom alebo rybou, či podávame samostatne.
- Dobrú chuť!
Snáď všetky šaláty sa dajú vždy obohatiť o ďalšie ingrediencie. V tomto prípade môžeme byť naozaj kreatívny, pretože základom je šalát viacerých chutí. Preto sa nabudúce oplatí pridať napríklad hrozno, biely jogurt alebo dokonca mak. Neobanujte ani keď skúsite uhorky či kukuricu. Skvelou voľbou je, samozrejme, aj mozzarella. Napokon zaujímavým dochutením môže byť strúhaný zázvor.
Niektoré suroviny zasa môžete skúsiť tepelne či inak upraviť. Oriešky sú výborné osmažené, brokolica je pre niekoho chutnejšia zasa uvarená. Aj jablko možno použiť nielen do zálievky, ale do samotného šalátu ho nastrúhať.
Ak ste sa pustili robiť čučoriedkový šalát s brokolicou a špenátom, je to v každom prípade dobrá voľba. Nielenže dobre chutí, ale je aj plný vitamínov, minerálov a antioxidantov. Skúste si ho dopriať na raňajky, obed, olovrant alebo večeru.