PLAVECKÝ PETER – Čučoriedková sezóna v plnom prúde! Aj v najväčšom čučoriedkovom sade na Slovensku už farmári rozbehli potrebné práce, aby sa pozbierali všetky čučoriedky.
S dozrievaním čučoriedok sa mnohým spájajú práve školské prázdniny, a teda príroda má najpresnejšie hodinky. Hoci je vždy úroda závislá od vrtochov počasia, ktoré ju môže ovplyvniť akokoľvek, tá v obrovskom sade v Plaveckom Petre vyzerá viac než sľubne.
,,Chladnejšie počasie, ktoré bolo v období jarnej vegetácie, má pozitívny vplyv na rast a vývoj rastlín, vrátane čučoriedok. Nižšie teploty rast spomaľujú a predlžujú kvitnutie, čo vedie k väčšiemu množstvu plodov. Z tohto dôvodu očakávame kvalitnú úrodu a vidíme to už teraz, na začiatku čučoriedkovej sezóny,“ hovorí Peter Kelemen, spolumajiteľ ovocnej farmy.
V sade s celkovou rozlohou štyridsať hektárov je vysadených deväť odrôd čučoriedok. Toto čerstvé a slovenské ovocie si tak budeme môcť dopriať až do polovice októbra. Na to, aby bolo o úrodu čo najviac postarané, využívajú farmári množstvo rôznych systémov, ale aj pomocníkov.
Sad má aj vzdušnú obranu
Každý pestovateľ určite dobre pozná, aké škody môžu na čučoriedkach vzniknúť. Sady sú náchylné aj na nálety vtákov, ktoré môžu plody a kríky poškodiť. Našťastie, existujú spôsoby, ako sa týmto problémom vyhnúť alebo ich minimalizovať. Jedným z nich je aj využívanie sokoliarskych dravcov. ,,Existuje celý rad techník, ktoré sokoliari používajú na ochranu čučoriedkových sadov. Ochrana sadu funguje napríklad aj tak, že sokoly slúžia ako živí ochranní predátori. Sú vynikajúcimi lovcami a sú schopní chrániť čučoriedkové sady pred škodcami, ako sú škorce, vrany, havrany a iné vtáky, ktoré sa radi živia ovocím,“ hovorí Kelemen a dodáva, že na zemi zasa sokoliari spolupracujú s cvičenými psami, ktoré majú na starosti odstrašiť hlodavce.
Využívanie tejto biologickej ochrany rastlín je už dobre osvedčené. Okrem takejto výpomoci sú v sade aj úle s čmeliakmi, ktoré sa zasa starajú o čučoriedky v skoršej fáze, aby boli kríky dobre opelené.
Detailné zavlažovanie
Ekologické postupy využívajú čo najviac. Platí to aj pri hospodárení s vodou. ,,Máme zavedenú kvapôčkovú závlahu, ktorá ide ku každému jednému kríku. Tým dokážeme ušetriť až 40 % vody, keďže vieme pekne regulovať v podstate každú jednu kvapku,” vysvetľuje Kelemen. Na polievanie sa tiež využíva nazberaná dažďová voda.
Voda a aj pôda sú v tejto oblasti dostatočne kyslé, čo čučoriedkam mimoriadne prospieva. V okolí na úpätí Malých Karpát sú totiž borovicové lesy. Čučoriedky sa v sade teda cítia skoro ako doma uprostred hory.
Ako v bavlnke
Zber čučoriedok v sade prebieha už od skorého rána. “Zberači začínajú už pred piatou hodinou ráno, aby sa vyhli ostrému slnku. Ide o ručnú prácu. Každú jednu čučoriedku, musia špeciálnou technikou zberu pozbierať skúsení zberači. Obe dlane sa dávajú pod trs a len jemne sa dotýkajú čučoriedok tak, aby sa minimalizovalo poškodenie fialového filtru,” popisuje Kelemen.
Fialový filter je veľmi dôležitý, chráni čučoriedku pred poškodením, čo je podstatné aj pri preprave a výbere. Zozbierané čučoriedky idú do chladiaku, kde sú šokovo schladené na tri stupne. Potom smerujú na automatickú triedičku a baličku. Nedozreté alebo prezreté plody triedička vytriedi, takže sa do balíčku dostanú iba zdravé a čerstvé čučoriedky.
Farma v Plaveckom Petre bude teda cez prázdniny zaplavená čučoriedkami. Na svete sú už aj prvé číselné odhady. “Očkovávame úrodu až cez 100-tisíc kilogramov. Veľmi nás to teší, lebo naše deti si budú môcť pochutnať na slovenských čučoriedkach. Takáto úroda pokryje bez problémov počas sezóny slovenský trh, vďaka čomu sa čučoriedky nemusia dovážať,” uzatvára Kelemen.