Máte radi müsli a iné podobné pochúťky? Tak to si určite vychutnáte a obľúbite granolu, ktorú si viete spraviť sami a podľa vlastných preferencií. Tu je základný recept, na domácu granolu. Neváhajte si ho však prispôsobiť, aby ste si vychutnali vaše najobľúbenejšie oriešky či semienka. 

Na granolu budeme potrebovať:

  • 400 g ovsených vločiek
  • 70 g čučoriedok (čerstvé/rozmrazené/sušené)
  • 2-3 PL medu
  • 1-2 PL oleja (kokosový/orechový/olivový)
  • štipka soli

PODĽA CHUTI:

  • 2 PL slnečnicových semienok
  • 2 PL tekvicových semienok
  • 2 PL chia semienok
  • 2 PL lieskových orieškov
  • 1 PL kokosových lupienkov
  • 1-2 PL čokoládových čipsov/fliačkov

 

Takto si granolu pripravíme:

  1. Ak máme ovocie, ktoré je čerstvé, najprv ho opláchneme a necháme vysušiť na utierke. Pokiaľ je mrazené, rozmrazíme a necháme vysušiť. Pozor, sušené čučoriedky používame až po upečení ostatných ingrediencií (aj lupienky či čokoládu).
  2. Zoberieme si stredne veľký plech a vystelieme ho papierom na pečenie. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov Celzia.
  3. pripravíme si ingrediencie. Môžeme pokojne množstvom aj “podľa oka”. Najviac by malo byť ovsených vločiek, potom menej orieškov a semienok, potom ovocia. Najmenej kokosových lupienkov a čokoládových častí.
  4. V miske si zmiešame najprv vločky s medom, olejom a soľou. Vločky by sa mali medom obaliť.
  5. Do zmesi jemne primiešame aj semienka a oriešky. Pozor, nepridávame kokosové lupienky, čokoládu ani sušené čučoriedky (akékoľvek sušené ovocie), pretože by nám mohli pečením zhorieť. Takúto granolu navrstvíme na plech, približne na vrstvu 2 cm. Dávame pozor na hrudky, aby neboli príliš veľké.
  6. Pečieme asi 15 – 20 minút. Neustále však sledujeme, či sa nerobia zo zmesi veľké hrudky, ak áno, otvoríme rúru a vareškou ich rozpučíme.
  7. Sledujeme aj mieru upečenia, aby sa všetko prepieklo rovnomerne, je dobré granolu premiešať.. Ak budú vločky upečené do zlatista, ihneď plech vyberáme von. Je dôležité granolu neprepiecť.
  8. Upečenú zmes necháme vychladnúť aspoň jednu hodinku.
  9. Po vychladnutí pridáme sušené čučoriedky, kokosové lupienky, čokoládové fliačky. Premiešame.
  10. Hotovú granolu servírujeme zaliatu s mliekom alebo ju nasypeme do jogurtu či na kašu. Dozdobíme ovocím a môžeme vychutnávať!

 

Ďalšie recepty s čučoriedkami nájdete na našom webe. Prajeme dobrú chuť!

il.foto/canva