Máte radi müsli a iné podobné pochúťky? Tak to si určite vychutnáte a obľúbite granolu, ktorú si viete spraviť sami a podľa vlastných preferencií. Tu je základný recept, na domácu granolu. Neváhajte si ho však prispôsobiť, aby ste si vychutnali vaše najobľúbenejšie oriešky či semienka.
Na granolu budeme potrebovať:
- 400 g ovsených vločiek
- 70 g čučoriedok (čerstvé/rozmrazené/sušené)
- 2-3 PL medu
- 1-2 PL oleja (kokosový/orechový/olivový)
- štipka soli
PODĽA CHUTI:
- 2 PL slnečnicových semienok
- 2 PL tekvicových semienok
- 2 PL chia semienok
- 2 PL lieskových orieškov
- 1 PL kokosových lupienkov
- 1-2 PL čokoládových čipsov/fliačkov
Takto si granolu pripravíme:
- Ak máme ovocie, ktoré je čerstvé, najprv ho opláchneme a necháme vysušiť na utierke. Pokiaľ je mrazené, rozmrazíme a necháme vysušiť. Pozor, sušené čučoriedky používame až po upečení ostatných ingrediencií (aj lupienky či čokoládu).
- Zoberieme si stredne veľký plech a vystelieme ho papierom na pečenie. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov Celzia.
- pripravíme si ingrediencie. Môžeme pokojne množstvom aj “podľa oka”. Najviac by malo byť ovsených vločiek, potom menej orieškov a semienok, potom ovocia. Najmenej kokosových lupienkov a čokoládových častí.
- V miske si zmiešame najprv vločky s medom, olejom a soľou. Vločky by sa mali medom obaliť.
- Do zmesi jemne primiešame aj semienka a oriešky. Pozor, nepridávame kokosové lupienky, čokoládu ani sušené čučoriedky (akékoľvek sušené ovocie), pretože by nám mohli pečením zhorieť. Takúto granolu navrstvíme na plech, približne na vrstvu 2 cm. Dávame pozor na hrudky, aby neboli príliš veľké.
- Pečieme asi 15 – 20 minút. Neustále však sledujeme, či sa nerobia zo zmesi veľké hrudky, ak áno, otvoríme rúru a vareškou ich rozpučíme.
- Sledujeme aj mieru upečenia, aby sa všetko prepieklo rovnomerne, je dobré granolu premiešať.. Ak budú vločky upečené do zlatista, ihneď plech vyberáme von. Je dôležité granolu neprepiecť.
- Upečenú zmes necháme vychladnúť aspoň jednu hodinku.
- Po vychladnutí pridáme sušené čučoriedky, kokosové lupienky, čokoládové fliačky. Premiešame.
- Hotovú granolu servírujeme zaliatu s mliekom alebo ju nasypeme do jogurtu či na kašu. Dozdobíme ovocím a môžeme vychutnávať!
Ďalšie recepty s čučoriedkami nájdete na našom webe. Prajeme dobrú chuť!
il.foto/canva