Galetka plná čučoriedok je ako stvorená pre dnešok! Stačí pár ingrediencii, vytiahnuť z mrazáku alebo pivnice čučoriedky a ovocná pochúťka je za chvíľu na svete. Túto galetku môžete pokojne doplniť podľa chutí, podobne ako je to pri pizzi. Skúste napríklad rebarboru alebo brusnice.

 

Na galetku budeme potrebovať:

  • 400 g čučoriedok (čerstvých, mrazených, zaváraných…)
  • 120 g špaldovej múky (príp. hladkej)
  • 100 g mixovaných ovsených vločiek
  • 1 vajce
  • 100 g masla
  • 2 PL olivového/kokosového oleja
  • 80 g trstinového cukru
  • 40 g mandľových lupienkov
  • kukuričný škrob/ryžová múka (ako zahusťovadlo)
  • 2 PL vody

 

Ako na to:

  1. Z múky, vločiek, vajíčka, masla a oleja vymiesime cesto na galetku. Jeho konzistencia by mala byť hutnejšia, takže ak bude príliš riedke, pridajte múku, ak príliš pevné, môžete skúsiť pridať vodu. 
  2. Cesto na galetku schováme do misky alebo do fólie či alobalu. Necháme odstáť v chlade približne hodinku.
  3. Umyjeme a prichystáme ovocie, či už mrazené, čerstvé, alebo zavárané čučoriedky.
  4. Pripravíme si plnku do galetky z čučoriedok, prípadne iného bobuľového ovocia a cukru. Pokojne môžeme ponechať a využiť aj ovocnú šťavu. Ak chcete pevnejšiu štruktúru tejto plnky, zvoľte do ovocnej zmesi ešte aj ryžovú múku. Tá sa totiž zvykne používať (okrem bežného nahradenia múky) ako zahusťovadlo. Veľmi dobre bráni oddeľovaniu tekutín najmä pri chladených alebo mrazených ingredienciach.
  5. Vyberieme vychladnuté cesto a rozvaľkáme ho do okrúhleho tvaru. Pokojne aj menšie ovály alebo aj jeden veľký. Podľa toho, koľko chcete mať galetiek. Tie menšie sú rozhodne pevnejšie, ale pri veľkej galetke budete mať viac ovocia. Vždy však treba rátať s tým, že časť cesta pôjde hore po okrajoch. 
  6. Do stredu okrúhleho cesta nanesieme pripravené ovocie a upevníme kraje. Cesto zalomíme nahor asi centimeter ponad ovocie, aby v galetke pekne držalo. 
  7. Cesto na vrchu posypeme mandľovými lupienkami.
  8. Galetku či galetky vložíme do trúby vyhriatej na 180 °C. Pečieme do zhnednutia, približne 30 minút (aj podľa veľkosti koláčikov).
  9. Dobrú chuť!

 

Ďalšie recepty s čučoriedkami nájdete na tomto odkaze.