Štrúdľa je celkom obľúbená slovenská pochúťka. Jesenné obdobie ale prináša do kuchýň nové chute. Jednou z charakteristických jesenných príchutí sú práve gaštany. Gaštan je v podstate aj ovocie, aj orech. Medzi jeho hlavné “schopnosti” patrí, že zlepšuje trávenie, fungovanie mozgu a udržuje zdravé srdce.
V kombinácii gaštanov s čučoriedkami v štrúdli môže vzniknúť naozaj veľmi dobrá kulinárska pochúťka. Veď posúďte sami.
Čo budeme na gaštanovú štrúdľu potrebovať
- gaštany – 250 g
- čučoriedky – 100 g
- lístkové cesto – 400 g
- vajíčko
Postup prípravy štrúdle
- Najprv si dáme variť gaštany. Kto nemá náladu na ich očisťovanie, môže použiť aj gaštanové pyré. Avšak, keď dodržíte tipy, ako čo najjednoduchšie olúpať a spracovať gaštany, malo by to ísť ako po masle. Hlavné je, aby sa tvrdá šupka nechala zmäknúť, preto namočíme gaštany do vody aspoň na dve hodinky. Potom v čistej vode na chvíľu povaríme. Vyberieme a najlepšie za horúca šupku nakrojíme v dĺžke cez jej polovicu. Takéto gaštany s nakrojenou šupkou dáme dovariť asi na 25 minút – pokojne aj dlhšie, aby boli mäkšie. Zo šupiek by mali ľahko povypadávať.
- Gaštany pomagáme v miske a spravíme hmotu podobnú pyré.
- Vyvaľkáme si lístkové cesto, mali by z neho vyjsť dve štrúdle.
- Rozprestreté cesto natrieme gaštanovým pyré a posypeme čučoriedkami.
- Zamotáme do štrúdle a dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Natrieme štrúdľu vajíčkom. V rúre pečieme na 180° C 40 minút.
- Štrúdľu servírujeme nakrájanú na kúsky s čerstvými alebo zaváranými čučoriedkami. Vrch môžeme posypať škoricou. Dobrú chuť!
Ak máte chuť na iné recepty s čučoriedkami, môžete sa inšpirovať tu.