Čučoriedky sú určite vhodné nielen do zákuskov, ale môžu byť aj plnohodnotnou súčasťou hlavných jedál. Skúšali ste už klasické zemiakové cesto a guľky? Tu je recept:

Čo budeme potrebovať

  • Zemiaky 700 g
  • Múka 230 g
  • Čučoriedky 400 g
  • Vajíčka 1-2 ks
  • Soľ
  • Maslo
  • Arašidy 40 g
  • Pistácie 30 g
  • Slnečnicové semienka 30 g
  • Tekvicové semienka 40 g

Ako na to

  1. Začneme cestom na guľky. Zemiaky, ktoré sú ešte v šupke si uvaríme, mali by dostatočne zmäknúť. Následne ich ošúpeme a nastrúhame/rozmliaždime. Pridáme vajcia, múku, štipku soli a vypracujeme cesto. (Podľa lepivosti môžeme pridávať múku.)
  2. Cesto vyvaľkáme a vykrojíme z neho krúžky (napr. aj pohárom.). Okrúhle plátky naplníme umytými čučoriedkami. V rukách vyšúľame guličky. Môžeme si pomôcť aj vidličkou alebo formou na pirohy, aby sa cesto zlepilo a vnútri zostali čučoriedky.
  3. Guľky vhodíme do vriacej vody (môžeme ju osoliť štipkou soli) a čakáme, kým vyplávajú na hladinu. Vyberieme ich a vložíme do nádoby natretej maslom.
  4. Arašidy s pistáciami a slnečnicovými a tekvicové semienkami (príp. inými orechami či semienkami) rozmixujeme a guľky posypeme.
  5. Tip: Ak sa vám nepodarilo využiť všetky čučoriedky, okrem dekorácie jedla z nich môžete spraviť aj polevu. Rozmixujeme ich s ponorným mixérom, najlepšie aj s pridaním iných druhov ovocia pre pestrejšiu chuť.

Nabudúce sa môžete inšpirovať aj našimi ďalšími receptami s čučoriedkami.

# Čučoriedky pôsobia ako silný antioxidant a zvyšujú imunitu, znižujú riziko srdcových chorôb a zlepšujú kondíciu mozgu. Znižujú riziko vzniku mozgových chorôb. Pomáhajú znižovať riziko oxidačného stresu v našich nervových bunkách.

# Bobule čučoriedok obsahujú veľa cenných živín. Sú bohaté na mikro a makro prvky: fosfor, vápnik, draslík, sodík a vitamíny A, B1, B2, B3.