Každé jedlo má niečo do seba, ale vláčny a nadýchaný koláč, ktorý navyše chutí jemne kyselkavo vďaka jogurtu, je úplne iný level. Jeho vôňu cítiť ešte pred upečením a dlho po jeho zjedení. Ak máte doma ešte čerstvé čučoriedky, ale aj keď vám zostali len mrazené alebo zavárané, môžete ich využiť v kombinácií s jednoduchým bielym jogurtom. Určite rozbehnete všetky chuťové poháriky.
Na koláč z jogurtu a čučoriedok budeme potrebovať:
- 350 g čučoriedok
- 280 g bieleho gréckeho jogurtu (2 kelímky jogurtu)
- 330 g múky (hladkej)
- 3 vajcia
- 60 ml orieškového oleja
- 2 PL citrónovej šťavy
- 250 g cukru, prípadne alternatívy (stévia, čakankový sirup)
- 4 ČL prášku do pečiva/ 1 ČL sódy bikarbóny
- soľ
Ako pripraviť jogurtový koláč:
- Predhrejeme rúru na 200° C.
- Formu vymastíme maslom, dno vystelieme papierom na pečenie.
- Opláchneme a vysušíme čučoriedky, prípadne použijeme zmrazené. Asi 250 g z nich zamiesime do cesta a zvyšné čučoriedky použijeme na dekoráciu zvrchu.
- Vo veľkej mise zmiešame vajíčka, olej, jogurt, resp. jogurty, múku, cukor, citrónovú šťavu a štipku soli s práškom do pečiva.
- Vmiešame väčšinu čučoriedok a cesto vylejeme do formy.
- Vložíme do rúry na 180° C na asi 40 minút.
- Podávame krátko po vychladnutí, aby bol koláč ešte trochu teplý.
- Dozdobiť môžeme čučoriedkami a jogurtom, prípadne bylinkami.
- Dobrú chuť!
Či už s jogurtom, alebo bez, čučoriedky sú ovocie ako stvorené na rôzne chutné dezerty. Samozrejme, výborne sa hodia aj do niektorých hlavných jedál či na slanšie pochúťky. Pozrite si naše rôzne recepty s čučoriedkami, nájdete ich na tomto odkaze. Ak máte svoj vlastný obľúbený čučoriedkový recept, ktorým by ste sa chceli pochváliť alebo nás inšpirovať, neváhajte nám napísať napríklad na náš facebook.