Poriadna dávka čučoriedok a mrveničky vedia vždy spraviť dobrú náladu. Koláč, ktorý ste možno kedysi zvykli piecť s mamou alebo babkou. Tu je náš recept na poriadny kysnutý koláčik s čučoriedkami a posýpkou.
Čo budeme potrebovať
KOLÁČ
- 400g polohrubej múky
- 1 lyžica kryštálového cukru
- 50 ml oleja
- 3 vajíčka (žĺtka)
- 140 g čučoriedok (môžu byť čerstvé alebo aj rozmrazené či zavárané čučoriedky)
- 200 ml mlieka
- 1 droždie (20/25 g)
- štipka soli
POSÝPKA
- 100 g hrubej múky
- 100 g masla
- 100 g cukor (melasa, stévia)
- 40 g ovsených vločiek
Ako pripraviť koláč
- Vo vlažnom mlieku rozdrvíme droždie a pridáme cukor. Zakryjeme ju utierkou a necháme kvasiť.
- V miske zmiešame múku a soľ, pridáme žĺtka, olej a kvások. Vymiesime a necháme odstáť asi pól hodinu.
- Zatiaľ môžeme pripraviť posýpku/mrveničku zmiešaním všetkých surovín. Ak by bola zlá konzistencia (mala by byť sypká, ale zároveň ako cestíčko) pridáme buď múku, alebo vychladnuté maslo. Môžeme aj predhriať rúru a umyť čučoriedky (hoci, nám v recepte najviac chutia zavárané).
- Cesto premiesime a vyklopíme na plech. Porozťahujeme po celej ploche.
- Následne nanesieme na celú plochu cesta čučoriedky, posypeme posýpkou/mrveničkou. Koláč môžeme ešte nechať chvíľu kysnúť a dať piecť na 180°C asi 20 minút.
- Dobrú chuť!
Ak by ste mali chuť na nejaký iný dezert s čučoriedkami, môžete sa inšpirovať našimi ďalšími receptami na tomto odkaze. Nájdete tam skvelé tipy aj pre varenie s deťmi či na rýchle recepty.