Poriadna dávka čučoriedok a mrveničky vedia vždy spraviť dobrú náladu. Koláč, ktorý ste možno kedysi zvykli piecť s mamou alebo babkou. Tu je náš recept na poriadny kysnutý koláčik s čučoriedkami a posýpkou.

Čo budeme potrebovať

KOLÁČ

  • 400g polohrubej múky
  • 1 lyžica kryštálového cukru
  • 50 ml oleja
  • 3 vajíčka (žĺtka)
  • 140 g čučoriedok (môžu byť čerstvé alebo aj rozmrazené či zavárané čučoriedky)
  • 200 ml mlieka
  • 1 droždie (20/25 g)
  • štipka soli
POSÝPKA
  • 100 g hrubej múky
  • 100 g masla
  • 100 g cukor (melasa, stévia)
  • 40 g ovsených vločiek

Ako pripraviť koláč

  1. Vo vlažnom mlieku rozdrvíme droždie a pridáme cukor. Zakryjeme ju utierkou a necháme kvasiť. 
  2. V miske zmiešame múku a soľ, pridáme žĺtka, olej a kvások. Vymiesime a necháme odstáť asi pól hodinu.
  3. Zatiaľ môžeme pripraviť posýpku/mrveničku zmiešaním všetkých surovín. Ak by bola zlá konzistencia (mala by byť sypká, ale zároveň ako cestíčko) pridáme buď múku, alebo vychladnuté maslo. Môžeme aj predhriať rúru a umyť čučoriedky (hoci, nám v recepte najviac chutia zavárané).
  4. Cesto premiesime a vyklopíme na plech. Porozťahujeme po celej ploche.
  5. Následne nanesieme na celú plochu cesta čučoriedky, posypeme posýpkou/mrveničkou. Koláč môžeme ešte nechať chvíľu kysnúť a dať piecť na 180°C asi 20 minút.
  6. Dobrú chuť!

Ak by ste mali chuť na nejaký iný dezert s čučoriedkami, môžete sa inšpirovať našimi ďalšími receptami na tomto odkaze. Nájdete tam skvelé tipy aj pre varenie s deťmi či na rýchle recepty.