Vianočné chute a vône sú nenahraditeľné. Z mnohých výborných receptov je aj ťažké vybrať. Perníky však patria k najobľúbenejším a snáď aj k najrozšírenejším vianočným pochúťkam. A preto aj tento perníkový zákusok s čučoriedkami sa k nim tiež s istotou pridá. Je to navyše naozaj šikovný spôsob, ako si užiť všetky vianočné chute naraz. Súhlasíte?
NA PERNÍKOVÝ ZÁKUSOK BUDEME POTREBOVAŤ:
- 50 g sušených čučoriedok
 - 100 ml čučoriedkového lekváru
 - 300 g hladkej múky
 - 250 ml mlieka
 - 1 vajce
 - 50 ml orechového oleja
 - 60 g roztopeného masla
 - 4 PL medu
 - 2 PL kakaa
 - 50 g nastrúhanej čokolády
 - ½ ČL mletej škorice
 - ½ kypriaceho prášku do perníka alebo ½ ČL sódy bik.
 - 60 g pekanových alebo vlašských orechov
 
AKO NA TO:
- Preosejeme si múku, aby bolo cesto čo najviac nadýchané. Následne ju v miske premiešame s kakaom, škoricou, práškom do pečiva a sušenými čučoriedkami.
 - Do suchej perníkovej zmesi postrúhame aj čokoládu a nakrájame a lebo rozmixujeme oriešky.
 - Zvlášť zmiešame celé vajíčko s maslom, medom, olejom a pridáme tiež čučoriedkový lekváro. Postupne primiešame aj mlieko.
 - Obe zmesi tesne pred pečením zmiešame. Ak by bolo cesto husté, môžeme pridať mlieko alebo trošku oleja.
 - Cesto vylejeme do vianočnej formy alebo na plech a môžeme ešte posypať orieškami alebo sušenými čučoriedkami (pozor, aby sa nespiekli, môžete prikryť na záver pečenia alobalom). TIP: Ak máte doma formičky na pečenie, tak môžete cesto rozdeliť na menšie časti a upečiete si napríklad perníkových medvedíkov.
 - Perníkový zákusok pečieme na 180 °C po dobu približne 30 minút.
 - Podávame jemne teplé a dozobené šľahačkou, čokoládou, lekvárom alebo orieškami. Dobrú chuť!
 
Viac našich receptov nájdete na tomto odkaze. Vyberte si z pečených či nepečených dezertov a z tradičných i netradičných pochúťok s čučoriedkami. Neváhajte a vyskúšajte čučoriedky na sladko i na slano, sú totiž zdravé a majú vynikajúcu chuť. Sú jedinečnou kulinárskou ingredienciou a ideálnym prírodným dochucovadlom.