Vianočné chute a vône sú nenahraditeľné. Z mnohých výborných receptov je aj ťažké vybrať. Perníky však patria k najobľúbenejším a snáď aj k najrozšírenejším vianočným pochúťkam. A preto aj tento perníkový zákusok s čučoriedkami sa k nim tiež s istotou pridá. Je to navyše naozaj šikovný spôsob, ako si užiť všetky vianočné chute naraz. Súhlasíte?

 

NA PERNÍKOVÝ ZÁKUSOK BUDEME POTREBOVAŤ:

 

  • 50 g sušených čučoriedok
  • 100 ml čučoriedkového lekváru
  • 300 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 1 vajce
  • 50 ml orechového oleja
  • 60 g roztopeného masla
  • 4 PL medu
  • 2 PL kakaa
  • 50 g nastrúhanej čokolády
  • ½ ČL mletej škorice
  • ½ kypriaceho prášku do perníka alebo ½ ČL sódy bik.
  • 60 g pekanových alebo vlašských orechov

 

AKO NA TO:

  1. Preosejeme si múku, aby bolo cesto čo najviac nadýchané. Následne ju v miske premiešame s kakaom, škoricou, práškom do pečiva a sušenými čučoriedkami. 
  2. Do suchej perníkovej zmesi postrúhame aj čokoládu a nakrájame a lebo rozmixujeme oriešky.
  3. Zvlášť zmiešame celé vajíčko s maslom, medom, olejom a pridáme tiež čučoriedkový lekváro. Postupne primiešame aj mlieko.
  4. Obe zmesi tesne pred pečením zmiešame. Ak by bolo cesto husté, môžeme pridať mlieko alebo trošku oleja.
  5. Cesto vylejeme do vianočnej formy alebo na plech a môžeme ešte posypať orieškami alebo sušenými čučoriedkami (pozor, aby sa nespiekli, môžete prikryť na záver pečenia alobalom). TIP: Ak máte doma formičky na pečenie, tak môžete cesto rozdeliť na menšie časti a upečiete si napríklad perníkových medvedíkov.
  6. Perníkový zákusok pečieme na 180 °C po dobu približne 30 minút.
  7. Podávame jemne teplé a dozobené šľahačkou, čokoládou, lekvárom alebo orieškami. Dobrú chuť!

 

Viac našich receptov nájdete na tomto odkaze. Vyberte si z pečených či nepečených dezertov a z tradičných i netradičných pochúťok s čučoriedkami. Neváhajte a vyskúšajte čučoriedky na sladko i na slano, sú totiž zdravé a majú vynikajúcu chuť. Sú jedinečnou kulinárskou ingredienciou a ideálnym prírodným dochucovadlom.