Ak ste sa ešte nestretli s quionoou, nemusíte sa báť jej spracovania. Je to totiž veľmi podobná surovina ako je ryža, ale aj kus-kus či bulgur. Quinoa má pôvod v Južnej Amerike, najmä v oblasti Peru, Bolívie a Čile, preto sa jej hovorí aj Mrlík čílsky.
V tomto recepte spojíme dve veľmi zdravé potraviny. Ako sú zdravé čučoriedky, tak quinoa vôbec nezaostáva. Môže sa pýšiť vysokým obsahom minerálov a vitamínov. no neobsahuje lepok.
Patrí medzi celkom zaujímavé plodiny. Pestuje a používa sa ako obilnina, ale botanicky k obilninám nepatrí, preto sa zaraďuje k pseudoobilninám. V skutočnosti je to rastlina, a teda veľmi podobná mrlíku bielemu, čo je rozžírená burina, o ktorej sa vraví, že je príbuzná špenátu. Takže oba tieto mrlíky by sa mali dať aj jesť.
Quinou nájdete v naozaj rôznych receptoch, možno aj preto, že má tri druhy a vyrábajú sa z nej vločky, múka, pálenka aj pivo. My sme sa však rozhodli začať od jednoduchších kombinácií, a preto si spravíme niečo ako quinoa kašu s čučoriedkami.
Budeme potrebovať:
- 100 g čučoriedok (ideálne zaváraných alebo mrazených)
- 150 g quinoy (druh zvoľte podľa chute)
- vodu
- olivový olej, prípadne kokosový
- kokos, oriešky, semiačka (slnečnicové)
- na dochutenie – datlový alebo čakankový sirup
Ako na pseudoobilninu quinoa:
- Varenie quinoy sa začína jej opláchnutím. V čistej vode ju môžeme nechať odstáť 10 minút.
- Do hrnca dáme v pomere 1:2 quinoy a vody. V tomto prípade na 150 g pôjde asi 300 ml vody.
- Uvarenú quinou necháme opäť odstáť a po hodinke ju osmažíme na oleji.
- Primiešame kokos, oriešky, slnečnicové semiačka, smažíme do chrumkava, ale nie dlho, pretože sa vedia rýchlo “chytiť”.
- Na panvicu ešte môžeme pridať aj čučoriedky a miešať, aby sa hmota spojila. Pokojne však môžu ísť až na záver servírovania.
- Takto ešte môžeme pridať na plný tanier čučoriedkovej quinoy napríklad čakankový sirup.
- Dobrú chuť!
Ak máte chuť na iné recepty s čučoriedkami, môžete sa inšpirovať napríklad týmito.