Občas si radi doprajeme nejakú pochúťku a čučoriedky sú vynikajúce v každom koláči. Aký si ale vybrať? Brownie je často najmä o čokoláde, ale tentokrát bude aj o čučoriedkach! Tu je recept na čučoriedkový brownie.
Malé modrasté plody sú dobré na srdce, kosti, pokožku, krvný tlak i na prevenciu pred rakovinou. Obsahujú antioxidanty a veľa vitamínu C.
Čo budeme potrebovať?
- 200 g čokolády (na varenie alebo podľa chuti)
- 200 g masla (alebo aj za studena lisovaný olej – lieskovcový, avokádový…)
- 60 g tekvicovej múky (príp. kokosovú)
- 60 g rozmixovaných ovsených vločiek
- 300 g čučoriedok
- 1 kypriaci prášok alebo štipku sódy
- 4 vajíčka (žĺtka a bielka)
- Štipka soli
- 50 ml melasy (alebo stévie, xylitolu)
- 6 datlí
Postup
- Pripravíme si ingrediencie, misky, mixér a stredne veľký plech, ktorý vystelieme papierom na pečenie.
- Poriadne zmiešame (ručne) suché suroviny, teda múku, sódu a mixované vločky.
- Do vodného kúpeľa dáme roztápať čokoládu s maslom.
- Oddelíme bielka od žĺtok. Do bielok pridáme štipku soli a vymixujeme sneh.
- Ponorným mixérom rozmixujeme asi polovicu čučoriedok (150 g) a hmotu dáme jemne zohriať (aj do mikrovlnnej rúry, len pozor, aby ste mali odolnú nádobu). Potom do nej pridáme datle nakrájané na kúsky.
- Do žĺtok pridáme datle v čučoriedkach a melasu či inú náhradu cukru.
- Predhrejeme si rúru na 200° C.
- Zmiešame žĺtkovú hmotu s roztopenou čokoládou (pozor na jej teplotu, nesmie byť priveľmi vrelá). Premiešame to so suchou zmesou.
- Do toho postupne zamiešavame sneh z bielok.
- Keď už máme všetko v kope, vylejeme cesto na plech. Na vrch poukladáme zvyšné čučoriedky (niektoré si možno nechať na neskoršie servírovanie, aby boli pekné a farebné na ozdobu).
- Pečieme na 180° C najviac 20 minút (závisí to od konkrétnej rúry, koláč nemá byť prepečený, ale vláčny a vlhkejší).
- Po upečení ešte nie je vhodné servírovať, ale nechať koláč vychladnúť a stuhnúť. Čučoriedkový brownie je najlepší na druhý deň, dobrú chuť!