Nech si pripravíte čučoriedkové fornetti k akejkoľvek príležitosti, spríjemnia každú chvíľu. K sviežej čučoriedkovej náplni pridáme aj mliečnu krémovú chuť a s chrumkavým cestom budú tieto fornetti naozaj na zjedenie!
Na fornetti budeme potrebovať:
- lístkové cesto (kupované alebo domáce)
- 180 g čučoriedok (mrazených, zaváraných)
- 1 bal cream cheese/smotanového syra/mascarpone
- 1 PL čakankového sirupu
- 1 vajíčko (vaječný žĺtok)
- citrónová šťava
- čistý vanilkový extrakt
Ako na to:
- Najprv si pripravíme lístkové cesto na fornetti. (Plnka by mala vychádzať aj na 2 pláty kupovaného lístkového cesta.) Ak bolo cesto predtým mrazené, malo by aspoň 30 minút odležať v izbovej teplote. Ak potrebujeme proces rozmrazovania urýchliť, stačí cesto položiť k niečomu vrelému alebo rozmrazovať na prispôsobených wattoch v mikrovlnnej rúre (po pár sekundách, nie pridlho).
- Fornetti budeme plniť ovocím a smotanovým krémom. Pripravíme si čučoriedky – rozmrazíme ich a necháme odtiecť.
- Na prípravu smotanovo-syrovej plnky vyšľaháme zo zmäknutého cream cheese (mal by mať izbovú teplotu) a čakankového sirupu nadýchanú hmotu.
- Pridáme žĺtok, citrónovú šťavu a vanilku. A znova šľaháme, kým nebude zmes homogénna. Citrónová šťava by okrem sviežej chuti mala plnke pomôcť získať pevnú konzistenciu. Môžeme ešte pridať citrónovú alebo pomarančovú kôru.
- Plnku na fornetti odložíme na chvíľu co chladničky a zatiaľ pripravíme obdĺžničky alebo štvorčeky z lístkového cesta. Každý plát cesta nakrájame asi na 9 rovnakých kúskov.
- Pri plnení máme dve možnosti – nechať plnku vonku alebo ju schovať. Prípade to skombinovať a spraviť aj aj.
- A) Jednotlivé kúsky po okrajoch (asi 1-2 cm od nich) jemene narežeme. Cesto sa tak v rúre viac nafúkne a plnka ostane tam, kde má. A to je v strede štvorčekov, kde nanesieme smotanovú plnku, asi 2 PL na každý malý plátok. Na plnku následne nanesieme čučoriedky. Okraje nechávame prázdne a poukladáme všetko na plech.
- B) Na štvorčeky nanesieme plnku do stredu jednej polovice, pridáme na ňu takto aj čučoriedky. Následne druhou polovicou prikryjeme a okraje spojíme napríklad vidličkou. Aby cesto lepšie lepilo, natrieme ho trošku vodou. Dáme na plech a môžeme ešte jemne prerezať cesto zvrchu, aby sa pri pečení príliš nenafúklo.
- Pečieme (podľa návodu z obalu lístkového cesta) približne 20 – 25 minút na 200 °C.
- Dobrú chuť!
Ak by vás zaujímali ďalšie recepty s čučoriedkami, môžete sa inšpirovať na tomto odkaze.