Nech si pripravíte čučoriedkové fornetti k akejkoľvek príležitosti, spríjemnia každú chvíľu. K sviežej čučoriedkovej náplni pridáme aj mliečnu krémovú chuť a s chrumkavým cestom budú tieto fornetti naozaj na zjedenie!

 

Na fornetti budeme potrebovať:

  • lístkové cesto (kupované alebo domáce)
  • 180 g čučoriedok (mrazených, zaváraných)
  • 1 bal cream cheese/smotanového syra/mascarpone
  • 1 PL čakankového sirupu
  • 1 vajíčko (vaječný žĺtok)
  • citrónová šťava 
  • čistý vanilkový extrakt

 

Ako na to:

  1. Najprv si pripravíme lístkové cesto na fornetti. (Plnka by mala vychádzať aj na 2 pláty kupovaného lístkového cesta.) Ak bolo cesto predtým mrazené, malo by aspoň 30 minút odležať v izbovej teplote. Ak potrebujeme proces rozmrazovania urýchliť, stačí cesto položiť k niečomu vrelému alebo rozmrazovať na prispôsobených wattoch v mikrovlnnej rúre (po pár sekundách, nie pridlho).
  2. Fornetti budeme plniť ovocím a smotanovým krémom. Pripravíme si čučoriedky – rozmrazíme ich a necháme odtiecť. 
  3. Na prípravu smotanovo-syrovej plnky vyšľaháme zo zmäknutého cream cheese (mal by mať izbovú teplotu) a čakankového sirupu nadýchanú hmotu. 
  4. Pridáme žĺtok, citrónovú šťavu a vanilku. A znova šľaháme, kým nebude zmes homogénna. Citrónová šťava by okrem sviežej chuti mala plnke pomôcť získať pevnú konzistenciu. Môžeme ešte pridať citrónovú alebo pomarančovú kôru.
  5. Plnku na fornetti odložíme na chvíľu co chladničky a zatiaľ pripravíme obdĺžničky alebo štvorčeky z lístkového cesta. Každý plát cesta nakrájame asi na 9 rovnakých kúskov. 
  6. Pri plnení máme dve možnosti – nechať plnku vonku alebo ju schovať. Prípade to skombinovať a spraviť aj aj. 
  7. A) Jednotlivé kúsky po okrajoch (asi 1-2 cm od nich) jemene narežeme. Cesto sa tak v rúre viac nafúkne a plnka ostane tam, kde má. A to je v strede štvorčekov, kde nanesieme smotanovú plnku, asi 2 PL na každý malý plátok. Na plnku následne nanesieme čučoriedky. Okraje nechávame prázdne a poukladáme všetko na plech.
  8. B) Na štvorčeky nanesieme plnku do stredu jednej polovice, pridáme na ňu takto aj čučoriedky. Následne druhou polovicou prikryjeme a okraje spojíme napríklad vidličkou. Aby cesto lepšie lepilo, natrieme ho trošku vodou. Dáme na plech a môžeme ešte jemne prerezať cesto zvrchu, aby sa pri pečení príliš nenafúklo.
  9. Pečieme (podľa návodu z obalu lístkového cesta) približne 20 – 25 minút na 200 °C.
  10. Dobrú chuť!

 

Ak by vás zaujímali ďalšie recepty s čučoriedkami, môžete sa inšpirovať na tomto odkaze.