Tajomstvo malých modro-fialových plodov, prečo sú tak chutné, veľmi nepoznáme. Avšak ich vplyv na naše zdravie sa aj podľa mnohých štúdií pripisuje konkrétnym zložkám, ktoré čučoriedky obsahujú. A nie je ich málo. Vedia sa super postarať o zlepšenie kognitívnych funkcií, ale aj zdravie pokožky a veľa ďalšieho.

Čučoriedky môžeme pokojne označiť za superovocie. Vysoký obsah živín a silné antioxidanty totiž dodávajú čučoriedkam mnohé zdravotné benefity. Sú to síce malé bobuľky, no o to zdravšie. Sú veľmi vhodné pre deti, lebo ich drobný vzhľad a chuť nikdy neomrzia.

Antioxidanty vedia takmer všetko

Vysoký obsah antioxidantov v čučoriedkach znižuje riziko chronických ochorení, ako sú srdcovo-cievne choroby a niektoré typy rakovín. Antioxidanty podporujú funkcie mozgu, preto je pravidelná konzumácia čučoriedok spojená so zlepšením pamäte a kognitívnych schopností či spomaľovaním mentálneho starnutia. 

Vysoký obsah antioxidantov v čučoriedkach môže dokonca prospieť zdraviu očí znížením rizika šedého zákalu. Tieto zložky tiež dokážu chrániť pokožku pred poškodením voľnými radikálmi a pomáhajú udržiavať jej svieži vzhľad. 

Zaujímavosťou je, že najviditeľnejší antioxidant v čučoriedkach je antokyanín, ktorý je zodpovedný za ich charakteristickú farbu. Tá sa nám môže zdať ako modrá, ale v skutočnosti ide o farbu fialovú.

Vláknina aj vitamíny

Malé superovocie je skvelým zdrojom vlákniny, ktorá pomáha pri trávení a udržiava zdravý tráviaci systém. Vláknina v čučoriedkach pomáha regulovať hladinu cukru v krvi a môže byť prospešná pre cukrovkárov.

Čučoriedky sú, samozrejme, bohaté aj na vitamíny. Napríklad vitamíny C a K, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu pri posilňovaní imunitného systému a podpore zdravia kostí. Obsahujú tiež vitamíny A, B1, B2, B6, E.

Čučoriedky obsahujú prírodné zlúčeniny, ktoré môžu znížiť krvný tlak a zlepšiť celkové kardiovaskulárne zdravie. Ich konzumáciou môžete pomôcť zníženiu hladiny cholesterolu. Čučoriedky majú aj protizápalové vlastnosti, ktoré znižujú zápal v tele a zmierňujú príznaky zápalových stavov. Sú vhodné na jedenie aj počas črevných problémov.

Z celkového zloženia čučoriedky tvorí 84 % voda, 11 % cukry, menej ako 1 % tuky aj bielkoviny a zvyšok ostatné látky. Medzi patria napríklad železo, vápnik, jód, horčík, draslík, dusík či fosfor.

Zdravé, no aj výnimočne chutné

V neposlednom rade je v čučoriedkach dôležitý aj vysoký obsah vody, čo prispieva k hydratácii a celkovému zdraviu pokožky. A naopak, nízky majú zasa obsah kalórií a tuku, čo je výhodou pre zdravé stravovanie a váhu. Čučoriedky sú tak nízkokalorickým, no zároveň lahodným a výživným doplnkom do smoothies, jogurtov, cereálií či šalátov. Je to všestranné ovocie, ktoré možno zakomponovať do najrôznejších receptov, a to na sladko aj na slano. 

Pridaním čučoriedok do stravy rozhodne podporíte svoje celkové zdravie. Úplne najlepšie sú čerstvé celé bobule, ale v podstate bez prímesí sladidiel sú podobné vhodné aj spracované čučoriedky. Ak si chcete zabezpečiť čučoriedky čo najdlhšie v roku, dobrou voľbou je čučoriedky mraziť. Vtedy zachovávajú svoju nutričnú hodnotu, čo vlastne platí pre všetko mrazené a lyofilizované ovocie. Tak čo, myslíte si aj vy, že sú čučoriedky superovocie?

Viac o našich čučoeiredkach, ktoré pestujeme v Plaveckom Petre, sa dočítate na tomto odkaze.