Torty sú vždy sladkým pokušením, ktoré sa tak ľahko neodmieta. Ani táto čučoriedková smotanová torta nebude výnimkou. Ingrediencie aj typ korpusu či postup sa dajú kombinovať na viacero spôsobov. Tu je ten náš:

Čo budeme potrebovať:

Na korpus:
  • 250 g polohrubej múky
  • 2 lž prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 80 g zmäknutého masla 
  • 120 g kryštálového cukru
  • 2 veľké vajcia
  • 1 lž vanilkového extraktu
  • 140 ml mlieka
Na smotanový krém:
  • 220 g smotanového syra/mascarpone
  • 60 g práškového cukru
  • 1 lž vanilkového extraktu
  • 1 hustá smotana
Na čučoriedkovú polevu:
  • 250 g čerstvých čučoriedok, prípadne iného ovocia
  • 1 pl citrónovej šťavy
  • 2 lž kukuričného škrobu

 

Na ozdobu:
  • Čerstvé čučoriedky
  • Bylinky (mäta a pod.)
  • Iné ovocie

 

Ako postupovať:

  1. Predhrejeme rúru na 180 °C. Zvolíme vhodnú tortovú formu alebo aj plech, aby sa doň zmestilo približne kilo celkovej hmoty torty, ale minimálne korpus. Formu vymastíme a vysypeme múkou.
  2. Začneme prípravou pečeného korpusu. V miske zmiešame suché ingrediencie – múku, prášok do pečiva a soľ.
  3. V ďalšej mise vyšľaháme zmäknuté maslo a kryštálový cukor, kým nebudú svetlé a nadýchané. Po jednom pridávame vajcia, po každom dobre prešľaháme. Vmiešame aj vanilkový extrakt.
  4. Do tejto zmesi postupne pridávame časť zmiešaných suchých ingrediencií, potom mlieko a zvyšok suchých ingrediencií, aby sa hmota dobre premiešala.
  5. Cesto nalejeme do formy a uhladíme špachtľou. Pečieme v predhriatej rúre cca 30 minút alebo kým špáradlo zapichnuté do stredu cestíčka nevyjde čisté.
  6. Kým sa korpus pečie, pripravíme si čučoriedkovú plnku. V hrnci zmiešame čučoriedky, citrónovú šťavu a kukuričný škrob. Kto chce, môže ešte pridať sladidlo. 
  7. Na strednom plameni za občasného miešania varíme, kým zmes nezhustne a čučoriedky mierne nepopraskajú. Zoberieme z plameňa a necháme vychladnúť.
  8. V miske pripravíme krémovú smotanovú náplň. Mascarpone, práškový cukor a vanilkový extrakt vyšľaháme do hladka na krém. 
  9. V ďalšej miske vyšľaháme hustú smotanu, kým sa nevytvoria tuhé vrcholy. Šľahačku jemne vmiešame do mascarpone zmesi.
  10. Pečený korpus vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Potom naň rovnomerne rozotrieme krémovú plnku. Následne na vrch aj čučoriedkovú polevu a čerstvé čučoriedky. Môžeme dozdobiť aj bylinkami.
  11. Pred podávaním necháme smotanovú tortu stuhnúť v chladničke aspoň 1 hodinu.

 

TIP: Na spodnú vrstvu môžete použiť aj sušienky a torta bude na spôsob cheesecaku. Takisto môžete vrchné zmesi aj zmiešať a vytvoriť napríklad mramorovú textúru. Môžete upiecť aj viac plátov z múky a navrstviť ich s krémom.

 

Pre ďalšie recepty s čučoriedkami kliknite na odkaz tu.

il.foto/adobe