Hebké cestíčko a hra farieb robia tento dezert chutným a priam romantickým. Takáto pusinka určite vždy dobre padne. Pusinky sú známym dezertom a majú rôzne variácie, s tou čučoriedkovou ich treba určite skúsiť!
Na pusinky budeme potrebovať:
- 5 vajcia – 5 vaječných bielkov
- 100 g trstinového cukru
- 50 g práškového cukru
- 50 g stévie
- štipka soli
- štipka prášku do pečiva
- citrónová šťava
- 2 ČL zemiakového škrobu/1 sáčok práškovej želatíny
- na zafarbenie prípadne – sušené čučoriedky
- 50 g čučoriedok
- 60 ml šľahačky
- 80 g mascarpone
Ako pripraviť pusinky:
- Oddelíme vaječné bielka od žĺtok. Žĺtka nebudeme na pusinky používať, takže ich možno využiť na iný ľubovoľný dezert. Bielka vyklopíme do misy a necháme ich odstáť asi polhodinku pri izbovej teplote.
- Predhrejeme rúru na 150 stupňov a vystelieme plech papierom na pečenie.
- V miske zmiešame sladidlá a práškovú želatínu, ak máte sušené alebo mrazom sušené čučoriedky, pridajte aj tie pre sfarbenie pusiniek.
- Vymixujeme bielka a pridáme prášok do pečiva, soľ a po častiach aj cukrovú zmes a trochu citrónoej šťavy.
- Šľaháme zmes na pusinky až kým nie je primerane stuhnutá.
- Nanesieme cesto na plech s lyžičkami alebo so zdobítkom. Pokojne to môžu byť okrúhle plátky bez komplikovanejších tvarov ľubovoľnej veľkosti, hlavné je, aby boli aspoň 5 cm od seba. (So zdobítkom ale môžete vytvoriť aj špirálovité pusinky a potom ich použiť napríklad na vrchnú pusinkovú vrstvu spojenú s krémom a čučoriedkami.)
- Pusinky pečieme asi 1 a pol hodiny na 110 stupňoch, prípadne 1 hodinu na 120.
- Mascarpone a šľahačku spolu vyšľaháme. Pripravíme si aj čučoriedky, ktoré môžu byť aj zavárané či mrazené. Dá sa však použiť aj čučoriedkový džem, no treba byť opatrní.
- Skontrolujeme, či sa pusinky trochu sfarbili a či môžeme rúru vypnúť. Potom však necháme plech s pusinkami vo vnútri a počkáme aspoň minút, kým ho vytiahneme.
- Na pusinky naaranžujeme mascarpone/šľahačku so zdobítkom a čučoriedky. Prípadne pridáme vrchnú pusinku.
- Dobrú chuť!
Ďalšie recepty so skvelými čučoriedkovými príchuťami nájdete na tomto odkaze.