Nápoje z čučoriedok majú svoje čaro, najmä v lete.  Vybrali sme niekoľko receptov, ako si spraviť domáci čučoriedkový sirup. 

Jednoduchý čučoriedkový sirup

Čo budeme potrebovať:

  • Čučoriedky 1 kg
  • Cukor  700 g
  •  Kyselina citrónová 3 g

Ako na to:

  1. Čučoriedky rozmágame a necháme chvíľu odstáť. Aby sme získali len ich šťavu, vylisujeme ich a šťavu zachytíme do hrnca. Pridáme k nej cukor a kyselinu citrónovú. Neustále tekutinu miešame až po zahriatie tesne pred varom, asi 80 °C. 
  2. Zahrejeme si poháre, ktoré sa dajú zatesniť a vlejeme do nich horúci sirup. Uzavrieme a necháme vychladnúť.

Bazový sirup s čučoriedkami

Čo budeme potrebovať:

  • Čučoriedky 700 g
  • Cukor  2 kg
  • Kyselina citrónová 60 g
  •  2 citróny
  • 3 l vody
  • 200 g rozkvitnutých bazových kvetov

Ako na to:

  1. Čučoriedky rozmágame a necháme chvíľu odstáť. Netreba ich oddeľovať od šťavy. To spravíme neskôr.
  2. Vo väčšom hrnci dáme zovrieť vodu. 

3.Umyjeme si kvety bazy a očistíme ich od hrubých stoniek. Pridáme ich do vychladnutej prevretej vody spolu s kyselinou citrónovou, pokrájaným citrónom a rozmáganými čučoriedkami.
4. Zmes necháme odstáť na tmavom mieste aspoň cez noc, ideálne 24 hodín. Môžeme ju občas premiešať.

  1. Bazové kvety a šupky čučoriedok precedíme a zmes vlejeme do väčšieho hrnca. 
  2. Zohrievame na miernom plameni a zasypeme cukrom. Varíme ako v predchádzajúcom postupe do momentu tesne pred zovretím, asi do 80 °C.
  3. Teplý sirup ihneď nalievame do pohárov a utesníme.

Recept opačne

Čo budeme potrebovať:

  • Čučoriedky 1 kg
  • Cukor  700 g

Ako na to:

  1. Postup sa mení  len pri začiatku, a to hneď pri lisovaní čučoriedok. Ešte v nádobe ich nescedené a rozmágané zasypeme cukrom. Podobne, ako pri robení lekvárov. 
  2. Necháme zmes stáť, časovo trochu dlhšie, až kým nepustia dosť šťavy. Je to približne dva-tri dni.
  3. Čučoriedky zlisujeme a vyšťavíme šťavu, ktorú prevaríme tiež do bodu varu, niekde pri 80 °C.
  4. Nalejeme do pohárov a zatesníme. Neskôr ich môžeme schladiť.


TIPY: 

Do sirupov môžeme použiť aj trstinový cukor alebo zdravšie náhrady cukru. Kyselinu citrónovú ide tiež vynechať a použiť iba citrónovú šťavu. 

Ak nám sirup predsa len zovrie, netreba stresovať, stačí len odobrať penu. Škoda nastane len pre cukor, ktorý sa nesmie dlho variť, potom bude výsledná chuť trochu horšia. 

Sirupy skladujeme na tmavých miestach a v chlade. Dajú sa použiť pri varení kamkoľvek, pokojne tak, ako sa zvykne používať napr. červené víno. Výborné sú aj na palacinky či wafle. Dobrú chuť!