Chutné čučoriedky, lahodný jogurt s tvarohom a chrumkavé oriešky. To sú tie najlepšie chute do cheesecake-u, ktorý si spravíte za niekoľko minút. V ponuke sú dve verzie – nepečený alebo pečený cheesecake. Tak smelo do toho!
Čo budeme potrebovať:
- orechy, semiačka (lieskové, arašidové, pekanové orechy… slnečnicové, ľanové semiačka) – 80 g
- maslo – 30 g
- med – 2 lž
- ovsené vločky – 50 g
- sušené čučoriedky – 40 g
- čučoriedky čerstvé/zavárané – 60 g
- tvaroh jemný – 150 g
- mascarpone/ cream chease – 150 g
- sladká smotana 33 %/jogurt – 150 g
- stévia/cukor/med – spolu 60 g
- prípadne: želatína/xantán – 20 g
Ako na to – nepečený cheesecake:
- Na jemno si osmažíme vybrané oriešky so semiačkami aj vločky. Pozor, aby sa nespálili.
- Zmixujeme všetky opražené suroviny. Pridáme k nim asi 30 g masla a 2 lyžice medu. Ďalej zmiešame so sušenými čučoriedkami (ak nemáte sušené, môžete ich vynechať a skúsiť čerstvé naniesť na vrch korpusu – pod tvarohovú časť).
- Zmes utlapkáme do formy na úplný spodok. Vložíme do chladničky.
- Rúru vyhrejeme na 160°C.
- Tvaroh, smotanu a mascarpone necháme vychladiť v mrazáku. Vyšľaháme macsarpone aj smotanu, osladíme. Tvaroh rozšľaháme samostatne a vmiešame do smotanovej zmesi. Ak by bola hmota príliš riedka, zahustíme ju želatínou alebo xantánom.
- Hotovú zmes nanesieme na korpus vo formičke a celý cheesecake dáme chladiť. Najlepšie je, keď je odstáty niekoľko hodín.
- Vrch dozdobíme čučoriedkami …a dobrú chuť!
Pečený cheesecake
Pre pečenú verziu cheesecake-u si pripravíme aj dve vajíčka, ktoré zamiešame po jednom do smotanovo-tvarohovej hmoty. (Postup na korpus je rovnaký.) Zmes nanesieme na orieškový korpus a dáme piecť na asi 45 minút na 160° C. Vo forme ho necháme vychladnúť a potom necháme odstáť v chladničke. Dozdobíme čučoriedkami.
Pre viac inšpirácie na pečenie s čučoriedkami si pozrite ďalšie recepty.