Frgál patrí k veľmi tradičným koláčom tesne za našimi hranicami. Tento kysnutý ovocný koláč vie byť úžasne jemný a nadýchaný, ale aj svieži vďaka ovocnej časti. Tú si môžete dotvoriť podľa vlastných chutí a bude sa vám o chutných frgáloch aj snívať.
Budeme potrebovať:
Na frgálové cesto a náplň:
- 300 g čučoriedok
- tvaroh (120 g)
- vanilkový cukor
- 120 g hladkej múky
- 20 g práškového cukru
- 1 vajce (žĺtko)
- 5 g droždia
- 20 ml oleja
- 80 ml mlieka
- soľ
- citrónová kôra
Na mrveničku:
- 50 g hladkej múky
- 25 g masla
- 3 pl práškového cukru
- soľ
Ako pripravíme frgál:
- Pripravíme si kvások. Droždie rozdrobíme do misy, pridáme lyžicu cukru a zalejeme teplým mliekom. Necháme chvíľu odpočívať, kým sa nevytvorí pena na povrchu.
- V mise zmiešame múku s cukrom, pridáme na kocky nakrájané maslo, žĺtok, citrónovú kôru a štipku soli. Pridáme kvások a olej.
- Vypracujeme hladké cesto a necháme ho v teple pod utierkou približne hodinu kysnúť.
- Môžeme si pripraviť tvarohovú náplň a mrveničku. Premiešame tvaroh s práškovým a vanilkovým cukrom.
- Mrveničku spravíme zmiešaním múky, soli, cukru a zmäknutého masla. Ak je hmota príliš sypká, pridáme maslo. Ak moc riedka, tak ju pomúčime.
- Vystelieme si plech papierom na pečenie. Skontrolujeme kysnuté cesto na frgál a ak je už dostatočne narastené, na pomúčenej doske ho vyvaľkáme do kruhu. V hrúbke maximálne do pol centimetra.
- Vyvaľkaný kruh cesta premiestnime na plech. Na cesto nanesieme tvarohový základ. Potom posypeme čučoriedkami a na záver mrveničkou.
- Frgál dáme piecť na 180 stupňov asi na pol hodinku.
- Po vybratí z trúby necháme chvíľku vychladnúť a podávame ešte teplé kúsky nakrájané na trojuholníčky.
Pre viac receptov môžete navštíviť tento odkaz.