Frgál patrí k veľmi tradičným koláčom tesne za našimi hranicami. Tento kysnutý ovocný koláč vie byť úžasne jemný a nadýchaný, ale aj svieži vďaka ovocnej časti. Tú si môžete dotvoriť podľa vlastných chutí a bude sa vám o chutných frgáloch aj snívať. 

Budeme potrebovať:

Na frgálové cesto a náplň:
  • 300 g čučoriedok
  • tvaroh (120 g)
  • vanilkový cukor
  • 120 g hladkej múky
  • 20 g práškového cukru
  • 1 vajce (žĺtko)
  • 5 g droždia
  • 20 ml oleja
  • 80 ml mlieka
  • soľ
  • citrónová kôra
Na mrveničku:
  • 50 g hladkej múky
  • 25 g masla
  • 3 pl práškového cukru
  • soľ

Ako pripravíme frgál:

  1. Pripravíme si kvások. Droždie rozdrobíme do misy, pridáme lyžicu cukru a zalejeme teplým mliekom. Necháme chvíľu odpočívať, kým sa nevytvorí pena na povrchu.
  2. V mise zmiešame múku s cukrom, pridáme na kocky nakrájané maslo, žĺtok, citrónovú kôru a štipku soli. Pridáme kvások a olej.
  3. Vypracujeme hladké cesto a necháme ho v teple pod utierkou približne hodinu kysnúť.
  4. Môžeme si pripraviť tvarohovú náplň a mrveničku. Premiešame tvaroh s práškovým a vanilkovým cukrom.
  5. Mrveničku spravíme zmiešaním múky, soli, cukru a zmäknutého masla. Ak je hmota príliš sypká, pridáme maslo. Ak moc riedka, tak ju pomúčime.
  6. Vystelieme si plech papierom na pečenie. Skontrolujeme kysnuté cesto na frgál a ak je už dostatočne narastené, na pomúčenej doske ho vyvaľkáme do kruhu. V hrúbke maximálne do pol centimetra.
  7. Vyvaľkaný kruh cesta premiestnime na plech. Na cesto nanesieme tvarohový základ. Potom posypeme čučoriedkami a na záver mrveničkou.
  8. Frgál dáme piecť na 180 stupňov asi na pol hodinku.
  9. Po vybratí z trúby necháme chvíľku vychladnúť a podávame ešte teplé kúsky nakrájané na trojuholníčky.

Pre viac receptov môžete navštíviť tento odkaz.